Alf Rehn

Liiketaloustieteen professori

Alf on professori, puhuja, kolumnisti, mielipiteiden ja ideoiden sekatyöläinen sekä kahvin suurkuluttaja. Hän neuvoo sekä suuryrityksiä että vähän pienempiä, lukee sarjakuvalehtiä kun voi ja kirjoittaa kun ehtii. Hänellä on neljä lasta ja täten hyvin vähän vapaa-aikaa.

André Noël Chaker

Senior Advisor, Veikkaus Oy

Kanadalaisranskalainen juristi tunnetaan mm. kirjailijana, juontajana sekä musiikkona. Kaksikymmentä vuotta Suomessa asunnut Chaker on julkaissut vuonna 2011 kirjan The Finnish Miracle – ihanuuksien ihmemaa, jossa hän kirjoittaa intohimoisesti suomalaisuuden puolesta. Chaker on todellinen moniottelija, jonka osaaminen ulottuu Suomen politiikkaan, urheiluun, liike-elämään ja jopa musiikkiin.

Anna Levlin

Sosiaalisen median ja myyntikoulutuksen asiantuntija, IBM

Anna työskentelee IBM:n markkinointitiimissä sosiaalisen median ja myynninkoulutuksen parissa. Tiedon ja viestintäkanavien lisääntyessä tiedon löydettävyyden ja jäsenneltävyyden merkitys korostuu. Anna toivoo, että hukkumisen sijaan jokainen löytäisi oman tavan hyötyä käsillä olevasta tiedosta.

Anne Berner

Pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja, Vallila Interiors

Anne Berner on sisustus- ja tekstiilialan perheyrityksen Vallila Interiorin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Anne Berner valittiin vuonna 2006 Veuve Clicquot Business Woman of the Year -palkinnon saajaksi, ja vuonna 2009 Vuoden Liikemieheksi. Anne Berner toimii lisäksi Uusi lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen puheenjohtajana ja säätiön hallituksen jäsenenä.

Anne Nahkala

Liiketoiminta-analytiikan ja monikanavaisen markkinoinnin asiantuntija

Anne Nahkala johti pitkään IBM:n analytiikkaan ja sen mahdollisuuksiin porautuvaa konsultointiyksikköä. Annen mielestä kasvavan tietomäärän älykäs hyödyntäminen erityisesti asiakasrajapinnan toiminnoissa ja asiakkuuksien johtamisessa sekä markkinoinnin transformaatio ovat tällä hetkellä kuumimpia kehitysalueita.

Anssi Pakkanen

Asiakkuusjohtaja

Ennen nykyistä tehtäväänsä Anssi Pakkanen toimi IBM:llä monikanavaisen kaupankäynnin mahdollisuuksien parissa. Kansainvälisen kilpailun rantautuminen Suomeen ja digitalisoitumisen vaikutukset olivat IBM-aikoina päivittäin Pakkasen agendalla. Kirjoituksissaan Anssi ottaa kantaa siihen, miten maailman parhaita käytäntöjä voidaan hyväksikäyttää Suomessa ja miten pidetään kaikki kaupan kanavat auki niin, että asiakaskokemus on ykkönen.

Antti Partanen

Johtaja, pilvipalvelut, IBM

Antti Partanen johtaa Pohjoismaissa IBM:n pilviratkaisuiden palvelumyyntiä ja rakentaa Bluemix-ekosysteemiä. Antin repussa on erittäin kehittyneitä pilvipalveluita yritysten sisäisistä pilviratkaisuista julkisiin ja hybridipilviin. Erilaisten pilviratkaisuiden käyttöönotto ja yhdistäminen tietoturvallisesti ovat edelleen kuumia kehitysalueita. Antilla on yli 10 vuoden kokemus myynnistä ja sen johtamisesta Suomessa ja Pohjoismaissa, lähes kaikkien IBM:n palveluiden ja tuotelinjojen saralla. Hän on työskennellyt kaikenkokoisten yritysten kanssa sekä suora- että kanavamyynnissä.

Antti Ujainen

Founder & CEO, Scandinavian Business Design

Antti Ujainen toimii moniulotteisten markkinoinnin puolestapuhujana ja on tehnyt töitä asiakkuusmarkkinoinnin parissa kymmenen vuotta. Antti on asiakaslähtöisen ajattelumallin puolustaja. Asiakkuusstrategian tulisi olla toimintastrategian yläpuolella. Hänen mukaansa kanavalähtöisille markkinointiprosesseille tulisi sanoa hyvästit. Pikemminkin tulisi pelottomasti tutkia, miten asiakas haluaa kommunikaation tapahtuvan.

Ari Kannisto

Johtava liikkeenjohdon konsultti, IBM Global Business Services

Ari Kannisto toimii johtavana liikkeenjohdon konsulttina IBM:llä ja hänellä on laaja kokemus kansainvälisten yritysten tuloksellisuuden kehittämisestä. Hänen erityisalaansa on toimintamallien tehostaminen, jossa tarvitaan prosessien parantamista, tietoteknologian soveltamista ja muutosten hallintaa. Internet of Things tuo aivan uutta mielenkiintoa tähän kenttään. Arin mielestä IBM on hyvä partneri IoT:n hyödyntämisessä, sillä maailmanluokan tutkimusta ja valtavaa kokemuspohjaa hyödynnetään tuomalla yritysten käyttöön valmiita ja jatkuvasti ajantasalla olevia ratkaisuja. Hän uskoo vankasti liikkeenjohdon konsultointiin ja sen kykyyn uudistaa yritysten toimintatapoja.

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Cristina Andersson on tietokirjailija, puhuja ja voittamisvalmentaja. Cristinan kirjoja ovat mm. The Winning Helix USA 2006, Voittava kierre Wsoy 2008 ja BohoBusiness yhdessä dos. Jari Kaivo-ojan kanssa Talentum 2012. Hän on myös mukana koordinoimassa European Robotics Weekia Suomessa.

Elena Berger

Sisäinen viestintä, KONE Technology and Innovation

Elena Berger työskenteli aiemmin IBM Suomessa sisäisen viestimisen ja engagementin parissa kannustaen ja opastaen IBMläisiä sisäisten sosiaalisten työkalujen käyttöön ja laajempaan kollaboraatioon. Nykyisin hän työskentelee mm. muutosviestinnän parissa KONEella. Vaikka Elena on suorittanut erinäisiä viestinnän opintoja ja suorittanut Audiovisuaalisen kommunikaation ammattitutkinnon, hänen akateeminen taustansa on vanhempien työkalujen parista, antiikin Kreikan ja Rooman kulttuurista ja yhteiskunnasta.

Ella Haapiainen

Johtaja, rahoitusliiketoiminta, IBM

Ellalla on vastuulla rahoitusliiketoiminta Suomessa. Tehtävässään hän auttaa yrityksiä löytämään sopivia rahoitusratkaisuja ICT-investointeihin. Ella on toiminut 15 vuotta myynnin johtotehtävissä ja näkee, että teknologian hyödyntämisessä on nähty vasta maagiset ensiaskeleet. Hän uskoo, että yrityksen menestys ei ole sattumaa, päinvastoin. Menestys lähtee luottamukseen rakentuvasta ilmapiiristä, jossa innostuneet ja sitoutuneet ihmiset voivat toimia vapaasti. Vapaa-ajalla Ellan voi löytää hiihtoladulta, rullailemasta tai koiraa ulkoiluttamasta.

Esa Karell

Ratkaisukonsultti, henkilöstöratkaisut, IBM

Esa Karell toimii IBM:n analytiikkayksikössä asiantuntijana. Esa innostaa päivittäin asiakkaita analyyttisempaan ja reaaliaikaisempaan henkilöstön kehittämiseen ja HR-toiminnallisuuksien hyödyntämiseen. Tätä tarvitaan, koska innokkaat ihmiset saavuttavat toistuvasti parempia tuloksia liiketoiminnassa.

Esko Kilpi

Managing director, Esko Kilpi Oy

Esko Kilpi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia digitaalisen työn asiantuntijoita. Esko toimii tutkijana, kouluttajana ja liikkeenjohdon neuvonantajana tietotyön ja digitaalisen transformaation alueilla. Hänen erityisinä mielenkiinnon kohteinaan ovat viime vuosina olleet luovan työn johtamiseen ja tietotyön tuottavuuteen liittyvät kysymykset.

Harri Lindfors

Toiminnanjohtaja, verkostojen ammattilainen

Harri Lindforsin taustalla on pitkä kokemus niin journalismin kuin viestinnän pelikentiltä: vapaana toimittajana ja valokuvaajana, Skimbaajan ja Tietokoneen päätoimittajana sekä Sanoman Yritysjulkaisuissa hoitamassa mm. Tapiolan, Nokian, Kemiran ja UPM:n viestintäprojekteja.

Harri Stranden

Arkkitehti, järjestelmä- ja teknologiayksikkö, IBM

Harri Stranden toimii IBM:llä teknologia-arkkitehtuurien konsultoinnin parissa lähes 40 vuoden laajalla kokemuksella IT-alasta. Arkkitehdin roolissa pilviratkaisut sekä mitä moninaisimmat konesaleihin ja palveluiden hallintaan liittyvät kyvykkyydet ja niiden kehittäminen ovat Harrin ominta alaa. Päivän polttavat teesit eri IT-infrastuktuureihin liittyen ovat käsittelyssä tämän blogin teksteissä.

Inna-Kristiina King

Järjestelmäimplementaatioiden ja järjestelmäkäytettävyyden asiantuntija

Inna-Kristiina King on vankkaa kansainvälistä kokemusta omaava yritysjärjestelmien käyttöönottoprojektien projektipäällikkö. Inna uskoo vankasti käytettävyyden merkityksen kasvuun organisaatioissa. On selviä merkkejä siitä, että Suomessakin aletaan arvostamaan järjestelmien työntekoa helpottavia piirteitä, ja ymmärretään niiden merkitys työn tehokkuuteen. Kaikki lähtee työpäivästä ja sitä ympäröivistä prosesseista: miten saada työtä tekevät ihmiset käyttämään päivänsä mielekkäästi ja tehokkaasti.

Jani Ahonala

Toimitusjohtaja, Kaufmann Agency

Kirjoittaja on terveydenhoitoon erikoistuneen designtoimisto Kaufmannin toimitusjohtaja ja partneri. Ahonala on toiminut yli kymmenen vuoden ajan neuvonantajana Euroopan johtaville terveydenhuollon teollisuusyrityksille sekä julkisille ja yksityisille palvelutuottajille. Intohimona mobilisoida terveydenhuoltoa eli tuoda terveyspalvelut tasapuolisemmin, nopeammin ja kustannustehokkaammin kaikkien saataville. Perustajana Adelmann Healthcare Solutionissa, joka kehittää Noona-nimistä mobiilipalvelua nopeuttamaan rintasyöpäpotilaiden toipumista sairaudesta ja sen hoidoista.

Jarkko Haapalainen

Johtaja, ulkoistusliiketoiminta, IBM

Jarkko Haapalainen asiakkaidensa IT-ulkoistuspalveluiden liiketoiminnasta IBM:llä.Jarkon näkemyksen mukaan IT-palveluiden globalisoitumista ja pilvipalveluiden tuotannollista käyttöä kohtaan on perinteistä huolimatta jossain määrin myös turhia ennakkoluuloja. Jarkon ja hänen tiiminsä missiona onkin löytää yhteistyössä asiakkaiden kanssa palvelukokonaisuuksia, joissa yhdistyvät perinteisten käyttöpalveluiden ja pilvipohjaisten ratkaisujen parhaat puolet.

Jens Jensen

Johtaja, Yritysasiakkaat-liiketoiminta, If

Jens Jensen on Pohjoismaiden johtavan vahinkovakuutusyhtiö Ifin Yritysasiakkaat-liiketoiminnan johtaja Suomessa. Hän on työskennellyt viimeiset 10 vuotta yritysasiakkaiden kanssa tarjoamassa mielenrauhaa vakuutusratkaisujen muodossa. Jatkuvan kehityksen kiihtyessä hän uskoo hyvän asiakaskokemuksen voimaan nyt ja tulevaisuudessa.

Jouko Poutanen

Yritysarkkitehtuurin asiantuntija, IBM

Jouko työskentelee arkkitehtina läpi IBM:n yksiköiden, suunnitellen ratkaisuja asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin mm. kognitiivista ja IoT-teknologiaa hyödyntäen. Hänellä on kattava kokemus kaupallisesta ohjelmistokehityksestä, laajojen liiketoimintakriittisten ratkaisujen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä asiantuntijoiden johtamisesta. Erityisesti Jouko keskittyy rakentamaan uusia digitaalisia kyvykkyyksiä kiinteäksi osaksi liiketoimintaa. Lisäksi teknologian vaikutukset sekä mahdollisuudet yksilö-, yritys- ja yhteiskunnallisella tasolla kiinnostavat Joukoa. Vapaa-ajalla hän viihtyy metsässä, ilmassa tai elävän musiikin parissa.

Juha Hulkkonen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja, IBM

Juha Hulkkonen on tehnyt asiakkaittensa työtä tutuksi itselleen siellä, missä asiakas oikeasti on – tehtaissa, konepajoissa, isommissa ja pienemmissä marketeissa, pankkisaleissa. Digitaalisuuden roolin kasvaessa liiketoiminnan sorvinlastuja löytyy enää harvemmin Juhan kengänpohjista työpäivän jälkeen, mutta edelleen paras työpäivä on työpäivä asiakkaalla. Juha on toiminut useissa yrityksiä ja julkista tutkimusta yhdistävissä teknologia- ja palveluinnovaatiohankkeissa antamassa osaltaan IBM:n kansainvälistä panosta julkisten palvelujen ja liike-elämän kehittämiseen.

Juha-Pekka Lehto

Markkinointi- ja viestintäjohtaja, IBM

Toistakymmentä vuotta IBM:llä vaikuttanut Juha-Pekka Lehto toimii nykyään IBM Suomen markkinointi- ja viestintäjohtajana. Juha-Pekka tuntee myynnin monimuotoiset koukerot ja johtamisen salat ja käyttää laajaa osaamistaan hyödykseen luotsatessaan myynnin ja markkinoinnin yhteistyötä asiakasnäkökulmasta. Liikuntaa Juha-Pekka harrastaa niin monessa muodossa, että hän tituleeraa itseään jopa urheilufanaatikoksi.

Juha Teljo

Business Intelligence Solution Executive, IBM Europe

Juha Teljo toimii Euroopan johtajana IBM:n liiketoiminnan analytiikan yksikössä. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta tiedon älykkään hyödyntämisen parissa ja on alansa uranuurtajia Suomessa. Juhalle informaatio on valtava mahdollisuus, jota tulee kohdella konkreettisena voimavarana ja pääomana. Analytiikka on päästettävä takahuoneesta tukemaan arjen työprosesseja ja ennen kaikkea päätöksentekoa. On tullut aika lunastaa Big Datan mahdollisuuksista annetut lupaukset myös Suomessa.

Jukka Lintusaari

Executive in Residence, Smart Traffic Business Development at University of Tampere

Jukka Lintusaari vetää Tampereen Yliopiston TAUCHI-tutkimusyksikössä älyliikenteen liiketoiminnan kehitysyksikköä. Yksikkö on selvittänyt älyliikenteen kasvumahdollisuuksia pyrkien luomaan älyliikenteen palveluista uutta suomalaista ICT-vientitoimintaa. Jukka Lintusaari toimii myös tamperelaisen ITS Factoryn operatiivisessa johdossa. ITS Factory on älyliikenteen kehitysympäristö, joka mm. edistää alan kansainvälistä tietojenvaihtoa sekä tarjoaa palveluiden testaukseen liikennedataa.

Jukka Ruponen

Arkkitehti, liiketoiminnan analytiikka, IBM

Jukka Ruponen löytää analytiikan avulla ratkaisuja asiakkaiden käytännön haasteisiin. Sen lisäksi hän on Suomen johtavia big data -asiantuntijoita. Tulevaisuuden isoja yhteiskunnallisia haasteita ratkottaessa analytiikkaratkaisuilla on merkittävä rooli. Sen avulla pystytään esimerkiksi kohdentamaan pieneviä resursseja mahdollisimman tehokkaasti hyödyntämällä keskenään vertailukelvottomia, muuttuvia tietolähteitä. Jukka auttaa asiakkaitaan luomaan järjestystä tarjolla olevaan tiedon tulvaan.

Jyrki Koskinen

Konsultti

Jyrki Koskinen vastasi IBM:n yliopisto- ja yhteiskuntasuhteista tavoitteena tulevaisuuden osaamisyhteiskunta, innovatiivinen palveluyhteiskunta sekä avoin tietoyhteiskunta. Hänen erityisalueisiinsa kuuluu palvelututkimus ja -opetus, sosiaaliset innovaatiot sekä avoimen maailman ilmiöt yhteiskunnan läpinäkyvyyden, markkinoiden ja kilpailukyvyn kehittämiseksi.

Kari Huoponen

Johtaja, teollisuustoimiala, IBM

Kari on yli 30-vuotisen työuransa aikana toiminut asiantuntija-, myynti- ja johtotehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Vuodesta 2015 Kari on johtanut Suomen IBM:llä teollisuuden toimialayksikköä. Karin intohimo on auttaa suomalaisia teollisuusyrityksiä pärjäämään kovassa globaalissa kilpailussa digitalisaation mahdollistamien tuote- palvelu- ja liiketoimintainnovaatioiden avulla. Vapaa-ajallaan Kari urheilee ja soittaa trumpettia sinfoniaorkesterissa sekä toimii kahden lapsenlapsensa aktiivisena ukkina.

Katri Saarikivi

Tutkija, Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö, Helsingin yliopisto

Katri Saarikivi on tutkija Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä Helsingin yliopistossa, taustallaan vuosia työ- ja organisaatiopsykologian alalla. Tämänhetkisessä tutkimuksessaan hän keskittyy oppimiseen ja vuorovaikutukseen liittyviin aivotoimintoihin. Katrin tavoitteena on auttaa työorganisaatioita hyödyntämään relevanttia uusinta tutkimustietoa ja tätä kautta menestymään paremmin monimutkaisissa, muuttuvissa ympäristöissä.

Kim Nyström

Ratkaisujohtaja, tietoturvapalvelut, IBM

Kim Nyström vastaa Suomen IBM:llä hallinnoiduista tietoturvapalveluista. Ympäröivän yhteiskunnan verkottuminen ja IP-osoitteiden ilmestyminen mitä moninaisimpiin laitteisiin autoista jääkaappeihin pitävät huolen siitä, että tietoturvan merkitys kasvaa päivä päivältä. Tietoturvan jatkuva ylläpito onkin kuin triathlon, joita Kim on kisannut läpi jo useita: on hallittava monta erilaista lajia paremmin kuin muut, eikä yhdessäkään saa antaa tuumaakaan periksi. Ei, koska muuten häviää kisan.

Kim Rejman

Tekninen asiantuntija, Sales Performance Management, IBM

Kim Rejman toimii IBM:llä myynnin tehostamisen ja palkitsemisen parissa, ja hänellä on liki 20 vuoden kokemus taloushallinnon alalta. Ennen IBM:lle siirtymistä Kim on työskennellyt sekä business controllerina että suunnittelu- ja konsultointitehtävissä asiakaspuolella. Töiden ulkopuolella Kim viettää aikaa kamppailulajien parissa valmentaen Krav Magaa ja Taekwondoa.

Kristiina Helenius

CEO, Amcham Finland

Kristiina Helenius vietti viisitoista vuotta Keski-Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa tarkastelemassa, mikä on Suomen paikka maailmassa. Vuonna 2007 hän palasi Helsinkiin vetämään kansainvälistä bisnesverkosto Amcham Finlandia, jonka missiona on panna Suomi maailman kartalle. Tehtävä vaatii muun muassa Suomen vahvuuksien ymmärtämistä, systeemin potkimista, monikansallisen tiimin vetämistä ja joka-aamuisia bootcamp treenejä punttisalilla.

Kyösti Laiho

Euroopan myyntijohtaja, tietokantaratkaisut, IBM

Kyösti Laiho, tai tuttavallisemmin Köppä, vastaa IBM:n tietokantaohjelmistojen myynnistä Pohjoismaissa. Köppä on työskennellyt vuosia tietokantojen ja asiakkaiden kanssa Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa, ja ollut usein mukana uusien ratkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Mobiili- ja web-sovellusten kehittämisen ihmeellinen maailma takaavat, että tiedonhallintaa ja informaation käsittely on kaikessa mukana. Köpän filosofian mukaan tietokantojen käyttö vaatii paitsi pragmaattista ajattelua ja aina välillä myös uuden kokeilua. Investointi oppimiseen kannattaa aina. Sen kautta oppii, mihin kannattaa investoida.

Lahja Björn

Asiakkuusjohtaja, ohjelmistoratkaisut, IBM

Lahja Björn toimii IBM:llä sovellusratkaisujen myynnissä. Lahja haluaa tuntea asiakkaiden liiketoiminnan haasteet pystyäkseen innovoimaan asiakkaiden kanssa yhdessä juuri heitä parhaiten palvelevat ratkaisukokonaisuudet. Lahja korostaa päätöksenteossa käytettävän tiedon saatavuuden helppoutta ja käytettävän tiedon oikeellisuuden merkitystä. Hän näkee teollisen internetin avaavan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tiedon hyödyntämiselle ihmisten hyvinvointia edistävänä suureena, ja kannustaa eri alojen yrityksiä yhteistyöhön uudenlaisten teknologisten ratkaisujen kehittämisessä.

Laura Sutinen

Analytiikan asiantuntija

Laura Sutinen on työskennellyt suurimman osan urastaan ratkaisten erityishaasteita metsä- ja jalostusteollisuuden saralla. Lauran päätavoitteita on tuoda vähittäiskaupan asiakaslähtöisyysajattelua myös teollisuuteen. Kestävä, aito kasvu perustuu koko toimitusketjun analysoituun ymmärtämiseen ja muutos lähtee aina ihmisistä. Yhdistämällä älykästä teknologiaa, dataa ja inhimillistä ajattelua saadaan tuloksia. Onkin tärkeää pohtia niitä käyttökohteita, missä kertyvästä datasta olisi eniten hyötyä inhimillisen päätöksenteon tukena.

Leena Vainio

Johtaja, Pohjoismaiden markkinoinnin strateginen suunnittelu, IBM

Markkinointijohtaja Leena Vainio vetää IBM:n strategisten ratkaisualueiden markkinointia Pohjoismaissa. Viimeisen viiden vuoden ajan hän ollut siirtämässä Suomen IBM:n markkinointia ja viestintää digitaalisen aikaan ja kohti uusia asiakkaita. Nyt on menossa myynnin muutosprosessi. Myynti ja markkinointi ovat suuremmassa muutosprosessissa kuin me osaamme kuvitellakaan juuri nyt. Markkinointijohtajan rooli vaatii muutosta; asiakasjohtajaksi tai digitaalisen kokemuksen vetäjäksi.. Mihin suuntaan pitäisi mennä ja mitä tässä muutoksessa tarvitaan?

Markku Tinnilä

Dosentti, tieto- ja palvelutalous, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Markku Tinnilä toimii logistiikan dosenttina Aalto yliopiston kauppakorkeakoulussa, sekä asiantuntija-konsulttina HMV Service Economy Oy:ssä. Kiinnostuksen kohteina ovat palvelujen tehostaminen, digitalisointi, uudet rakenteet ja prosessit. Näiden teemojen tiimoilta hän on tehnyt töitä sähköisten palvelujen, uusien liiketoimintamallien ja palvelurakenteiden parissa hyvin erilaisilla toimialoilla, kuten laivaristeilyt, joukkoliikenne sekä pankkipalvelut. Vapaa-ajat menevät lukemisen ja maalaamisen parissa.

Miikka Kiiski

Teollisuussektorin asiakkuusjohtaja, IBM

Miikka Kiiski ratkoo teollisuussektorin haasteita yli 20 vuoden kokemuksella mm. ohjelmistoteknologiasta ja tiedonhallintaratkaisuista. ”Internet of Things” on jo täällä. Suurimpia haasteita tällä hetkellä ovat toiminnan tehokkuuden ja palvelujen vaikuttavuuden jatkuva kehittäminen sitä hyödyntäen. Teknologian innovatiivinen hyödyntäminen ja siirtyminen tuotteista erilaisten tietoon perustuvien palvelujen laajamittaiseen käyttöön ovat keinoja, joilla voidaan vaikuttaa samaan aikaan sekä kannattavuuteen että kilpailuetuun.

Minna Rapeli

Opiskelija, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu

Minna Rapeli on Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun opiskelija ja IBM:n vuosittaisen Best Student Recognition –kilpailun vuoden 2013 Suomen voittaja. Minna uskoo että datajournalismilla tulee olemaan tärkeä rooli tiedonsiirtäjänä yhteiskunnassa. Datajournalismi käyttää julkishallinnon avointa dataa raaka-aineena uutisjuttuihin, jotka koostuvat kirjoitetusta artikkelista ja siihen liittyvästä visualisoinnista. Visualisointi saattaa olla ainoa tapa saavuttaa ihmisten huomio nykypäivän datarikkaassa maailmassa.

Mirva Antila

Toimitusjohtaja, IBM

Mirva työskenteli ennen toimitusjohtajuuttaan yli 20 vuoden ajan IBM:llä myynnin ja liiketoiminnan johtotehtävissä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Hän suhtautuu intohimoisesti myyntiin ja myynnin johtamiseen ja johtamisessa hän uskoo siihen, että luottamus ihmisiin ja heidän kykyihinsä, sopivasti tuettuna, saa aikaan ihmeitä. Asenteen merkitys on ratkaiseva, ja Mirvan mottona onkin: ”Asenne ratkaisee aina”. Vapaa-aika hänellä kuluu urheilun, lukemisen sekä perheen ja ystävien parissa, usein hyvän ruuan merkeissä.

Niina Huhtala

Liiketoiminnan kehityspäällikkö, henkilöstöratkaisut, IBM

Niina Huhtala vastaa Suomessa IBM Smarter Workforce -ratkaisuista ja -asiakkuuksista. Tehtävässään hän auttaa organisaatioita menestymään ihmisiin ja osaamiseen liittyvissä asioissa. Kasvatus- ja viestintätieteistä koulutuksensa hankkinut Niina tunnustaa olevansa humanisti ja uskoo vahvasti siihen, että jokaisen menestyvän organisaation taustalla ovat motivoituneet ja asialleen omistautuneet ihmiset sekä toimiva viestintä. HR-konsultoinnin ja myynnin parissa sekä tutkimus- ja opetustehtävistä saadun kokemuksen lisäksi Niina kannustaa vapaa-ajallaan ihmisiä liikunnan pariin ryhmäliikunnan ohjaajana.

Pekka Leppänen

Sales Lead, Healthcare, IBM Finland

Digitaalinen transformaatio tapahtuu nyt ja se koskettaa kaikkia toimialoja. Ennen kaikkea se vaikuttaa siihen, kuinka työskentelemme ja elämme. Digitalisaation ja analytiikan tuoma muutos terveydenhuoltoon on läpikotainen. Panostus terveyden ylläpitämiseen suhteessa sairaanhoitoon kasvaa ja hoito muuttuu yleisestä entistä personoidummaksi. Lisäksi toimialan ansaintalogiikka muuttuu palveluveloituksesta tuloksellisuuteen perustuvaksi. Pekka työskentelee IBM:n terveydenhuollon toimialatiimissä. Hänen taustansa on analytiikkaliiketoiminnan vetämisessä ja analytiikan soveltamisessa toimintojen uudistamiseen. Pekka innostuu uusista asioista ja niiden soveltamisesta vanhoihin ongelmiin. Mutta oikeasti vain purjehdus on tärkeää.

Pekka Malmirae

Omnichannel Business Advisor, Solteq

Pekan asiantuntemusalueena on kaupankäynnin ja markkinoinnin digitalisoituminen, kaupan alan murros sekä asiakaskokemuksen rakentaminen asiointikanavasta riippumatta. Pekalla on usean vuoden kokemus kaupankäynnin ja asiakaskohtaamisen kehittämisestä Suomen merkittävimpien vähittäiskaupan sekä teollisuuden toimijoiden kanssa. Aiemmin Pekka on toiminut mm. media-alalla tuotekehityksessä sekä IT-alan kirjailijana ja kouluttajana.

Pekka Neittaanmäki

Dekaani, informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Pekka Neittaanmäki on informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Jyväskylän yliopistossa. Yli 30-vuotisen uransa aikana Pekka on toiminut professorina sekä Suomessa että maailmalla useissa maineikkaissa yliopistoissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat muun muassa simulointi, optimointi ja informaatioteknologian sovellukset. Vapaa-aikanaan Pekan voi löytää esimerkiksi tiedepolitiikan parista tai hiihto- ja lenkkipoluilta.

Pekka Pohjakallio

CEO, 925 Design

Pekka Pohjakallio on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Designin toimitusjohtaja. Hän uskoo, että voimme yhtaikaa saada aikaan enemmän, mutta väsyä vähemmän. 925 Design auttaa yrityksiä muuttumaan tapa kerrallaan. Ennen 925 Designia Pekka työskenteli 19 vuotta Nokialla erilaisissa liiketoiminnan ja markkinoinnin johtotehtävissä.

Pekka Soini

Pääjohtaja, Tekes

Pekka Soini aloitti Tekesin pääjohtaja 1.9.2012. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri Oulun yliopistosta. Uransa Pekka on tehnyt Nokian tietoliikenneyksikön ja Nokia Siemens Networksin palveluksessa muun muassa Suomen maajohtajana, strategia- ja kehitysjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Pekka on nopeiden kokeilujen ja ketterän toiminnan vankkumaton kannattaja. Hän korostaa nopeutta, asiakaslähtöisyyttä ja kansainvälisyyttä kaikessa innovaatiotoiminnassa.

Pekko Päivärinta

Tallennusratkaisujen myyntipäällikkö, Pohjoismaat, IBM

Pekko Päivärinta toimii IBM:llä palvelin- ja tallennusyksikössä vastuualueenaan tallennusmyynti Pohjoismaissa. Hän sai ensikasteensa IBM:n maailmaan perinteisiksi muodostuneissa lasten joulujuhlissa 1980-luvun alussa. Kymmenvuotiaana hän kirjoitti koulussa aineen äidinkielentunnilla aiheesta ”Mikä minusta tulee isona?” Hän kirjoitti valmistuvansa insinööriksi ja menevänsä töihin IBM:lle. Kaksi vuosikymmentä tuon jälkeen tämä haave oli toteutettu. Pekon lähes 20 vuoden laaja-alainen kokemus IT-infrastruktuureista on antanut loistavat eväät tarkastella infrastruktuureja osana koko IT-ympäristöä – ja hän todella murtaa perinteisiä ajattelutapoja uusien innovaatioiden avulla.

Petri Hyysalo

Design- ja palvelusuunnittelujohtaja, IBM Global Business Services

Petri Hyysalo toimii Suomessa IBM Interactive Experience -palvelualueen johtajana ja hänellä on laaja kokemus asiakasrajapinnan ja asiakaslähtöisten tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä. Petrin mielestä IBM Design Thinking on erittäin hyvä lähestymistapa uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen ja se toimii niin B2C-, B2B- kuin B2E-alueilla, joissa loppukäyttäjä on kuluttaja, yritysasiakas tai yrityksen oma työntekijä.

Petri Puhakainen

Tietoturva-asiantuntija

Petri Puhakaisen yli 25-vuotisesta ICT-alan urasta viimeiset 15 vuotta on keskittynyt tietoturvallisuuden edistämiseen sekä valtionhallinnossa että yritysmaailmassa akateemista lähestymistapaa unohtamatta. Näiden vuosien aikana tietoturvallisuuden merkitys on kasvanut huimasti ja nykyään se on toimivan yhteiskunnan perusedellytys. Digitalisoituminen sekä ihmisten ja organisaatioiden verkottuminen asettavat kovenevia vaatimuksia tietojärjestelmien ja -verkkojen tietoturvallisuudelle.

Petri Vuorinen

Partneri, IBM Global Business Services

Petri Vuorinen on yli 18 vuoden ajan yhdistänyt teknologian mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. Tätä nykyä hän toimii johtavana konsulttina julkishallinnon asiakkaiden parissa. Toimintaympäristön ja toimintatapojen kiihtyvä muutos, asiakkaiden odotukset ja hupenevat resurssit tulevat asettamaan uusia haasteita olemassa olevien jatkoksi myös julkishallinnossa. Petrin teesit haasteiden taklaamiseksi ovat palvelujen sähköistäminen, automaatio, tiedolla johtaminen ja loppukäyttäjien asettaminen palveluiden keskiöön.

Pia Posio

Strategisen viestinnän ammattilainen

Viestinvälittämisen jatkuva kehittyminen ja mahdollisuudet kertoa vastaanottajalle merkityksellisiä tarinoita ovat lähellä Pian sydäntä. Niin on myös teknologia-alan nopea kehittyminen ja mitä kekseliäimmät tavat keksiä tarvittaessa vaikka pyörä uudelleen, paremmin. Kahden jatkuvassa muutoksessa olevan alan risteyskohta on paikka, jossa ei käy aika pitkäksi: aina löytyy uusia tarinoita, jotka pysäyttävät ja sykähdyttävät jatkuvan tietovirran keskellä.

Rami Ahola

Johtava konsultti, elektroniikkatoimiala, IBM

Rami Aholalla on laaja kokemus liiketoiminnan eri osa-alueista, ja hän on toiminut puolijohde- ja kuluttajaelektroniikan parissa 20 vuoden ajan. IBM:llä hän auttaa globaaleja elektroniikkateollisuuden asiakkaita saavuttamaan parempia tuloksia strategiakehityksen, liiketoiminnan transformaation ja uusien liiketoimintamallien saralla. Urheilu on tiivis osa Ramin vapaa-aikaa, mutta lentopallolle hän haluaisi löytyy vielä enemmän tilaa kalenteristaan.

Rasmus Toivanen

Opiskelija, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Yrittäjähenkinen Rasmus Toivanen on tuotantotalouden opiskelija Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja IBM:n Best Student Recognition –kirjoituskilpailun vuoden 2015 voittaja. Rasmus näkee uusien digitaalisten ratkaisujen mullistavan maailmaa kiihtyvällä tahdilla; virtuaalilasisovellukset muuttavat käsityksemme viihteestä, 3D-tulostaminen valmistamisesta ja asioiden internet jokapäiväisestä elämästä. Näin digitaalisuus tulee jatkuvasti entistä vahvemmin osaksi jokapäiväistä elämäämme.

Reijo Alén

Kehitysjohtaja, IBM

Reijo Alén toimii kehitysjohtajana IBM:n ulkoistusliiketoimintojen yksikössä.

Reijo uskoo siihen, että meidän tulisi avoimemmin hyödyntää globaalisti eri maissa jo parhaiksi testattuja ratkaisuja suomalaisen yhteiskunnan erityisongelmia ratkottaessa. Kokemusten vaihto ja jakaminen ovat asioita, joiden avulla voimme kehittyä maailman parhaiksi. Miksei innovaatioita siis rakennettaisi valmiiden alustojen päälle? Jaetulla ja yhdessä tehdyllä on suurempi vaikutus kuin itse ja yksin tehdyllä.

Risto Linturi

Tulevaisuudentutkija, Muutosjohtaja, FC Sovelto Oyj

Risto Linturi on pitkäaikainen tietotekniikan vaikuttaja ja Sovelton muutosjohtaja. Vuonna 2007 UNESCOn pääsihteeri kutsui hänet ryhmään ”High Level Visionaries on Information Acquisition and Sharing”. Hänen erikoisaluettaan ovat strategiset radikaalit innovaatiot. Älykaupunkien rakenteita Linturi on hahmottanut lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuoreimpana osana Suomi 2.0 -tuottavuusohjelmaa käynnistetty Automaattiliikenteen Metropolivisio raivaa tietä henkilö- ja tavaraliikenteen robotisoinnille.

Roope Hyöky

Liikkeenjohdon konsultoinnin asiantuntija, IBM

Roope Hyöky johtaa IBM:n Strategy and Transformation –konsultointiyksikköä ja auttaa joukkoineen yritysjohtoa viemään läpi niin pienet kuin suuretkin muutokset, alusta loppuun. Roopen vetämä strategioiden laatimiseen ja niiden jalkauttamiseen erikoistunut tiimi on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä asiakkaiden kanssa mitä monimuotoisimmissa liikkeenjohdon haasteissa. Blogissa hän kertoo asiakaskokemuksen ja eri yritysjohdon roolien yhdistämisestä, ja yhteen hiileen puhaltamisesta menestyksen saavuttamiseksi.

Saku Sell

Toimitusjohtaja, Big Data Solutions

Saku Sell on myynnin ja markkinoinnin analytiikkapalveluihin keskittyvän Big Data Solutionsin perustaja ja toimitusjohtaja. Saku tarjoaa yrityksille uusia tapoja ja mahdollisuuksia ymmärtää asiakkaan tarpeita ja syntyvää kokemusta paremmin. Analytiikka on voimavara joka on vielä liian harvassa paikassa hyödynnetty osana asiakasprosessia. Tämä luonnollisesti luo mahdollisuuksia meille ja nämä mahdollisuudet hyödynnämme ilomielin.

Santtu Toivonen

Kehityspäällikkö, Sanoma Pro

Santtu Toivonen toimii kehityspäällikkönä Sanoma Pro:lla. Hänen erityisalaansa on uusien sähköisten opetusratkaisujen suunnittelu ja kehitys. Santulla on myös pitkän linjan kokemusta sosiaalisen median, joukkoistamisen (engl. crowdsourcing) ja mobiilisovellusten saralta. Hän pyrkii työssään tasapainoilemaan liiketoiminnallisen, käyttäjälähtöisen ja teknologisen lähestymistavan keskipisteessä.

Sturt Ison

Nordic Technical Sales - Counter Fraud, Public Safety & Intelligence

Sturt works with public safety, intelligence solutions and counter fraud management at IBM. He enjoys helping his customers visualise, correlate, manage and organize increasing amounts of information to drive positive real world outcomes across the areas of fraud, relationship analysis and crime in commercial and public safety sectors.

Taru Rastas

Viestintäneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö

Viestintäneuvos Taru Rastas toimii liikenne- ja viestintäministeriössä Internetpalvelut -yksikössä. Hän vastaa muun muassa ministeriön digitaalisesta strategiasta ja avoimen datan saatavuudesta tavoitteena palvelukehityksen ja uuden liiketoiminnan edistäminen. KIDE on viestintäministeriön hallitusohjelman mukainen älystrategia, joka koostuu useista piloteista ja toimista. Sen tavoitteena on luoda uuden, kestävän kasvun edellytyksiä Suomessa. Toimintamalliltaan KIDE on avoin, jatkuvasti käynnissä oleva verkosto.

Teemu Arina

Toimitusjohtaja, Meetin.gs & Dicole

Teemu Arina toimii toimitusjohtajana kokouskäytäntöjä sähköisesti mullistavassa Meetin.gs startup-yhtiössä ja digitaalisen työn kehittämiseen erikoistuneessa Dicole Oy:ssä. Hän on kansainvälisesti suosittu luennoitsija tilaisuuksissa, joissa käsitellään sosiaalisen median mahdollisuuksia työssä, oppimisessa ja johtamisessa. Cloud Company -kirjassa ja Megasignals e-kirjasarjassa hän pohtii yhteisöllisen teknologian mahdollisuuksia organisaatioiden kannalta.

Tero Rauhala

Markkinointijohtaja, IBM

Toistakymmentä vuotta IBM:llä vaikuttanut Tero Rauhala toimii markkinointitehtävissä Pohjoismaissa. IBM-uransa aikana Tero on ehtinyt olla monessa mukana: PC-liiketoiminnan pohjoismaisen markkinajohtajuuden yhtenä taustavaikuttajana ja IBM:n palvelutarjoaman markkinoinnin käynnistäjänä. Hän uskoo kumppanuuksien ja ekosysteemien voimaan tietotekniikan alalla.

Timo Koskinen

Teknologiajohtaja, IBM

IBM Suomen teknologiajohtajana toimiva Timo on tehnyt töitä ICT-teknologioiden parissa jo yli 25 vuotta. Timolla on syvä ymmärrys sekä ajankohtaisista että tulevaisuuden teknologiailmiöistä, kuten asioiden internet, teollinen internet ja kyberturvallisuus. Vaikka luonteeltaan Timo on teknologiaintoilija, ymmärtää hän tämän päivän IT-alan muuttuvien liiketoimintamallien tärkeyden ja niiden jalostamisen.

Timo Laitinen

Pääjohtaja, Valtiokonttori

Timo Laitinen on Valtiokonttorin pääjohtaja. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti. Timo toimii virkaansa liittyen eri luottamustehtävissä, kuten Hansel Oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä Eläketurvakeskuksen hallituksen jäsenenä. Laitinen on myös ollut aktiivinen liikuntajohtamisen tehtävissä, toimien Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 2004–2012 sekä Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n, Valon hallituksessa 2013 vuoden alusta.

Timo Pentikäinen

Social Business Solutions Architect, IBM

Timo Pentikäinen työskentelee IBM Suomen ohjelmistoryhmässä kollaboraatiotuotteiden asiantuntijana ja evankelistana. Timo kannustaa asiakasorganisaatioita tehokkaampiin prosesseihin hyödyntäen sosiaalisia ja moderneja työskentelytapoja. Tärkeintä on saada organisaatiot parantamaan nykyisiä prosessejaan, eikä vain muuttamaan työskentelytapoja. Tarkoituksenmukainen muutos parantaa työntekijöiden ja organisaatioiden tehokkuutta.

Tommi Ristola

Asiantuntija, hybridipilviratkaisut, IBM

Tommi Ristola työskentelee IBM:n Hybrid Cloud -myyntiyksikössä toimien mm. kaupan, teleoperaattoreiden ja teollisuusasiakkaiden parissa. Tommin yli 15-vuotinen IT-ura on tarjonnut eväitä laajempaan ymmärrykseen yritysten arkkitehtuureista. Tämän hetken kuumimmat teknologiailmiöt, kuten pilvi, mobiili, API-talous, BPM ja DevOps muuttuvat selkeiksi rakennuspalikoiksi ja osaksi asiakkaiden digitaalista transformaatiota.

Tommi Tervanen

Toimitusjohtaja, Kotipizza

Tommi Tervanen on Kotipizzan toimitusjohtaja, joka haluaa tehdä maailmasta paremman ja herkullisemman pizza kerrallaan ja tarjota asiakkaille merkityksellisiä hetkiä monikanavaisessa maailmassa. Kotipizza-kokemus koostuu monista kosketuspisteistä. Asiakaskokemuksen ydin on yrittäjän ja asiakkaan kohtaaminen tiskillä, mutta tärkeää on olla läsnä myös muissa asiakkaan elämän hetkissä: verkossa, televisiossa, blogeissa ja mobiilissa.

Tommy Jacobson

Toimitusjohtaja, CLEEN Oy

Tommy Jacobson on energia- ja ympäristöalueella toimivan strategisen huippuosaamisen keskittymän, CLEEN Oy:n toimitusjohtaja. Tommyn punaisena lankana on asiakkaan ymmärtämä lisäarvo ja sen kassavirraksi muuttava pragmaattinen liiketoimintamalli – mitä radikaalimpi, yksinkertaisempi ja rajoja rikkovampi – sitä menestyksekkäämpi. Lisäksi kaikesta touhuamisesta tulee olla hyötyä, mutta sitä ei välttämättä aina mitata rahassa.

Tuomas Teuri

Toimitusjohtaja, Taltioni osuuskunta

Tuomas Teuri on Taltioni osuuskunnan toimitusjohtaja. Taltioni kehittää avointa eHealth-ekosysteemiä, joka nopeuttaa yksilökeskeisen sähköisen asioinnin kehitystä terveydenhuollossa. Taltioni on kansalaisen henkilökohtainen terveystili, josta tiedot ovat käyttäjän saatavilla kaikkialta ja koko elämän ajan. Tiliin voi liittää itselle sopivia palveluita, joiden tietojen tuottajina ovat yksilöt, terveydenhuolto- ja hyvinvointipalvelut. Voittoa tavoittelemattomaan Taltioni osuuskuntaan kuuluu 49 jäsenorganisaatiota.

Tuomo Haukkovaara

Vice President, Solutions, IBM Nordic

Tuomo Haukkovaaralla on laaja kokemus eri liiketoiminta-alueiden vetämisestä. Nykyisessä tehtävässään Tuomo vastaa IBM:n ratkaisuliiketoiminnasta ja hänen vastuullaan ovat kognitiiviset ratkaisut kaikissa Pohjoismaissa. Urheilu kuuluu läheisesti Tuomon elämään ja hän onkin jo kolminkertainen Ironman.

Tuukka Vartiainen

Rahoitusalan analytiikkaratkaisujen arkkitehti, IBM

Digitalisaatio muuttaa liiketoimintamalleja. Käyttäjälähtöiset palvelut sähköisissä kanavissa ja erityisesti kätevät mobiilisovellukset ovat luoneet monelle uudelle fintech-yritykselle kilpailuedun. Pankit ja vakuuttajat tarvitsevat nyt uusia ratkaisuja vastatakseen haasteeseen. Prediktiivinen asiakasanalytiikka ja kognitiiviset ratkaisut tarjoavat keinon ymmärtää asiakasta ja tarjota henkilökohtaista palvelua sähköisissä kanavissa. Samalla blockchain ja pilviteknologiat tuovat kustannustehokasta ketteryyttä uusien ratkaisujen alustana. Näiden ilmiöiden pohjalta Tuukka keskustelee, esittelee ja innovoi asiakkaiden kanssa.

Vieraskynä

Suuret ideat on tehty jaettaviksi.

Vieraskynän alla julkaisemme vierailevien kirjoittajien keskustelunavauksia digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa. Suuret ideat on tehty jaettaviksi. #älykässuomi

Ville Peltola

Sähkö- ja tietoalojen toimialajohtaja, Teknologiateollisuus

Avoin data on aikamme kiinnostavin raaka-aine. Monet kaupungit ja valtiot ovat jo avanneet toiminnoistaan syntynyttä dataa yritysten ja yhteisöjen vapaaseen innovaatiokäyttöön. Milloin Suomalaiset yritykset seuraavat perässä?