Armotonta kehumista

Haastatellessamme suomalaisia toimistotyöntekijöitä tuli vaikea paikka vastaan aina samassa kohdassa. Kysyessämme työn ilosta. Kysyimme, miten työpaikallasi johdetaan työn iloa arjessa. Siis pikkujoulujen ja kevään piknikin lisäksi. Päivittäin.

”Ei työn tarvitse hauskaa olla. Kunhan se ei kamalan kurjaa ole”, meille vastattiin. Tai: ”Vakavat asiat vaativat vakavia ihmisiä.”

Mitä jos tutkimukset sanovat, että motivoitunut työntekijä saa aikaan enemmän kuin jurottava. Tai jos vain on niin, että on hauskempaa, kun on iloinen kuin silloin kun jurottaa. Eihän tässä voi kuin voittaa.

Minulla on kollegoja, jotka ovat armottoman kovia kehumaan. Aina, kun on vähänkin aihetta, saan positiivista palautetta. Ei tyhjänpäiväistä vaan aiheesta. Ihan pienistäkin asioista. ”Hienosti vedetty esitys!” ”Go Pekka!” ”Onpa sulla tukka kivasti.” Tämä viimeinen on tosin tapahtunut kerran.

Miksi minua pitäisi kehua? Kyllähän aikuisen miehen pitää tietää, kun se on hommansa hoitanut. Ei tässä nyt erikseen tarvitse kiittelemään ruveta.

Siksi että se tuntuu hyvältä. Siksi että se nostaa motivaatiotani.

Kehuvassa työyhteisössä saan aikaan enemmän. Kun tulen aamulla töihin, voin tietää, että kyynikot eivät nurkissa teroittele veitsiään. Joita he voisivat tökätä selkääni.

Positiivinen palaute on tuonut työpaikalle kasvun, innostuksen ja yhdessä aikaansaamisen hengen. Voin keskittyä tekemään asioita, jotka vievät meitä kohti yhteisiä tavoitteitamme, koska minun ei tarvitse miettiä, miten toiset asennoituvat. He ovat vaativia ja kunnianhimoisia. Huonot suoritukset eivät mene läpi.

Stanfordin professori Carol Dweck on kirjoittanut kirjan Mindset. Dweck jakaa ihmisen perussuhtautumisen kahteen luokkaan: growth & fixed mindset.

Fixed mindset on näkökulma, jossa puheeni itselleni on kriittistä: ”Onneton tunari, tätäkään et osannut. Mitä jos epäonnistun.” Growth mindset näkee eteenpäin menoa kaikissa tilanteissa. Kasvua ja oppimista. Dweckin mukaan mindset on valinta. Voin opetella kumman tahansa. Hyvin pärjäävät valitsevat usein growth mindsetin.

Kehuminen helpottaa minua ottamaan growth mindsetin. Uskon kasvavani ja pystyväni, kun koko työyhteisö on mukana viemässä asiaa eteenpäin.

Kehuja tulee oppia ottamaan vastaan. Usein vähättelemme suoritustamme. Emme oikein tiedä, miten suhtautua. Ylpeäksihän minua luulevat, jos iloisena sanon: ”Kiitos, minustakin se meni hyvin!”

Kehun välttelyssä on kuitenkin ongelma. Jos en osaa ottaa vastaan, en saa kaikkea tätä positiivista itselleni. Eikä pettynyt kehuja kehu enää.

David Rockin mukaan meidän suomalaisten rakastamaa ”rakentavaa kritiikkiä” ei olekaan. Kaikki kritiikki tuntuu kurjalta. Parisuhteessakin on kaava, jossa pelastaakseen tilanteen yhden tölväisyn jälkeen, pitää seitsemän kertaa sanoa jotain positiivista.

Kehumisella menestykseen.

Kiitos Sari, Paula, Essi, Saku, Juha ja muut!

Pekka Pohjakallio, CEO, 925 Design

Avainsanat: työnteko

Kommentit