Liike on tärkein

En muista, mihin olimme lentämässä. Muistan vain, että videolaitteet eivät toimineet. Pitkä istuminen ilman viihdettä kävi lopulta niin puuduttavaksi, että lentokoneen aikakauslehti sai kelvata. Eikä elämäni sen jälkeen ole ollut ennallaan.

Ei sieltä elämäni miestä löytynyt, eikä edes työpaikkaa. Sain kuitenkin lehdestä oivalluksen, joka kuuluu merkitykseltään melkein samaan sarjaan.

Kyse on jakamisen kautta asioiden jalostumisesta.

Lehdessä oli juttu television suositun improvisaatio-ohjelman näyttelijöistä. Amerikkalaiskoomikot kertoivat tekniikasta, joka saattaa olla peruskauraa esiintymisen ammattilaisille, mutta joka tällaiselle ekonomille oli ihan uusi asia: kun kaveri sanoo jotain, älä koskaan vastaa kieltävästi.

Jos asioiden pitää mennä eteenpäin, niitä ei saa pysäyttää. Liike on tärkein.

Improvisoinnissa keskustelua pitää jatkaa. Puhuja ottaa kiinni siitä, mihin edellinen lopettaa. Samaa mieltä ei tarvitse olla! Kunhan vain ei  sano ”ei”.

Liikkeen jatkuminen – ja sen pysäyttämisestä pidättäytyminen – on vastaus moneen muuhunkin asiaan. Luulen, että muun muassa Kansallisen epäonnistumisen päivän kannattajat ajavat tätä takaa. Epäonnistumisen merkkipäivä ei vain oikein viesti kunnolla asian ydintä, tai sitten olen epäonnistunut sen sisäistämisessä. Emmehän me epäonnistumista hae, vaan sitä, että homma ei keskeydy. Eikö niin?

Omaa päivittäistä toimintaa lähimpänä menetelmänä ideoiden pallottelussa – tai pikemminkin liikeessä pitämisessä – toimii aivoriihi. Siinähän mitään ei saa tyrmätä suoralta kädeltä.

Jatkuvaan liikkeeseen ei kuitenkaan välttämättä pääse parhaiten kokoushuoneessa post-it –lappujen kanssa, vaan vaikkapa heittämässä rentoa läppää kollegan kanssa. Jatkaa vain kaverin ajatusta, vaikka siitä ei tulisikaan täydellistä huumorin kukkaa. Luottamuksella, ilolla. Ja liikettä jatkamalla. Uutta synnyttämällä.

Istuessani lentokoneessa artikkelin luettuani en ollutkaan enää tylsistynyt. Liike voi jatkua vaikka istuisi hiljaa paikallaan. Mieli ei tylsisty. Se etsii jonkin pakokeinon.

Jos nyt otat kopin ja jatkat ajatusta tästä, olemme juuri käynnistäneet yhdessä luomisen prosessin. Olemme matkalla kohti jotain uutta.

 

Kristiina Helenius, CEO, Amcham Finland

Avainsanat: innovaatio, työnteko

Kommentit