Robottiviikko avaa ovet robotisaatiolle!

Kehitys vie aina aikansa. Teollisuusrobotteja tehtiin jo 50-luvulla, mutta vasta 80-luvulla ne alkoivat vallata enemmän alaa. Teollisuusrobotit ovatkin monelle jo tuttuja juttuja ja esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan menestys perustuu voimakkaasti vuosia kestäneeseen automaation jatkuvaan kehittämiseen. Modernia tehdasta, jossa tehdään hienoja autoja, uudistettiin vastikään 200 robotin voimin.

Mutta teollisuusrobotit ovat vain yksi osa modernia robotiikkaa. Erilaiset palvelu- ja hoitorobotit tekevät vahvasti tuloaan. Esimerkiksi Giraff Technologies Västeråsissa tekee mielenkiintoisia älylaitteita, joiden avulla vanhukset voivat jatkaa heikkenemisestä huolimatta itsenäistä elämää kotona.

Robottialalla tapahtuu paljon juuri nyt ja kehityssykli tuntuu nopeutuvan teollisuusrobottien käyttöönoton ajoista. Voidaan puhua ilmiöstä nimeltä robotisaatio. Robottiteknologiaa löytyy yhä useammasta laitteesta. Esimerkiksi Suomenkin maanteillä matkaavat autot ovat jo varsin pitkälle robotisoituneita.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa ihmisille, yrityksille ja yhteiskunnalle? Kysymyksiä on paljon – eettiset, lainsäädännölliset sekä työhön ja tulonjakoon liittyvät kysymykset eivät liene niitä pienimpiä. Turvallisuus varmasti pohdituttaa myös, vaikkakin itse robotit kehittyvät ihmisen kannalta yhä turvallisemmiksi – tai haittaamattomiksi – kuten ABB kuvailee uutta Frida robottiaan. On tietysti meistä ihmisistä itsestämme kiinni, ainakin toistaiseksi, mitä ohjelmoimme robotit tekemään. Roboteissa piilee niin suuri voima ja mahdollisuus, että ohjatkaamme ne tekemään hyvää ja parantamaan elämän, työn ja yrittämisen laatua.

Hyvänä ohjenuorana voi pitää ajatusta: Robotti tekee vaurautta ja ihminen luo arvoa. Lause sisältää viisauden, joka auttaa ratkaisemaan monta robotisaatioon liittyvää pulmaa ja työnjakoon liittyvää ristiriitaa.

Marraskuun 25. päivä käynnistyy Suomen historian ensimmäinen robottiviikko ja se jatkuu aina joulukuun ensimmäiseen päivään saakka. EU:n robottiviikko käynnistettiin vuonna 2010. Viime vuonna mukana oli 21 maata, tänä vuonna Suomi on ensimmäistä kertaa mukana.

Robottiviikon tarkoitus on herättää keskustelua robotisaation vaikutuksista ihmisiin, yrityksiin ja yhteiskuntaan. Lisäksi erityiskohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. On iloinen asia, että koululaisia on tulossa vierailemaan viikolla yli 400!

Robottiviikon seminaariosuus on myös kiinnostava. Paikalle on saatu huikea puhujakaarti, joka valottaa robotisaatiota monista eri näkökulmista, lisäksi keskustelut tuovat varmasti uusia näkökulmia tähän aiheeseen, joka tulevaisuudessa koskettaa meistä jokaista.

Robottiviikon ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät täältä: http://www.suomalainentyo.fi/robottiviikko/ohjelma

Toimin Robottiviikon kuraattorina ja haastan sinutkin osallistumaan keskusteluun paikan päällä YLE:n Studio 7:ssa, blogissa tai vaikkapa suoraan cristina.andersson@develor.fi

Kuvassa kuraattori Cristina Andersson ja Giraff Technologies:n läsnäolorobotti. Läsnäolijana Suomalaisen työn liiton tutkimusjohtaja Jokke Eljala.

 

 

 

Cristina Andersson, tietokirjailija

Avainsanat: digitalisaatio, innovaatio, julkinen sektori, oppiminen, tekoäly, työnteko

Kommentit