Päiväni matkalla kohti tervettä vanhuutta

Asosiaalisesti sosiaalinen päiväni alkaa sillä, kun herään ja pohdin vointiani. Olo on ehkä hieman flunssainen, joten tarkistan aktiivisuusrannekkeestani, onko hyvä päivä tehdä treeni. Ranneke ehdottaa kevyttä liikuntaa matalalla sykkeellä. Muistin toki huomioida vieressä venyttelevän vaimon ennen mobiilimaailmaan hyppäämistä.

Lomien päätyttyä päätin käydä parturissa karistamassa lomalookin. Vieressäni istui hyvinvoivan oloinen, arvokkaasti ikääntynyt herrasmies, jota tarkkaillessani jäin pohtimaan omien tekojen vaikutusta vanhuudenpäiviini. Loppupeleissähän meillä jokaisella on suurin vastuu omasta hyvinvoinnista.

Helpoimmat päivittäiset eliniän odotusta lisäävät tekijät ovat niinkin yksinkertaisia kuin nukkuminen, syöminen ja liikkuminen. Niiden avulla ehkäistään yleisimpiä sairasteluita ja vältetään ne tarpeettomat sairaalakäynnit.

Kun herättyäni sain mobiilisovelluksen kautta tiedon suositellusta treenimuodosta, sain myös ehdotukset päivän ruokailuista. Minulle räätälöidyn tiedon pohjalta suositeltu kalorimäärä on tiedossa. Ehkäpä jatkossa Chef Watson tarjoilee myös sopivat reseptit. Toistaiseksi täytyy tyytyä omiin ja paremman puoliskon kokkaustaitoihin. Töissä kalenterini kertoo, että päivällä olisi tunti aikaa siivota sähköposteja. Päätän siis siirtyä työpaikkamme kävelypisteelle. Kone kiinni telineseen ja matto pyörimään. Tunti kävellen ja töitä tehden kuluu nopeasti.

Toki. Accidents do happen: Muutama vuosi sitten mursin kaksi kylkiluutani, kun kompastuin ja kaaduin portaissa. Tässä tai vastaavissa kaatumistilanteissa hoitomahdollisuuksia ei luonnollisesti ole useita, mutta monissa muissa sairaalaan vievissä tapauksissa ihmisen olisi mahdollista suunnitella hoitopolkujaan enemmän itse, toki koulutuetun henkilökunnan avustuksella. On siis aika siirtyä pelkän potilaan roolista asiakkaan roolin suuntaan. Ihmisiä täytyy voida osallistaa omaan hoitoonsa yhä enenevissä määrin, jolloin hoitoa voidaan myös personoida, eli tuottaa ihmiselle henkilökohtainen kokemus hoidosta. Näin sairaalassa osataan antaa kohdennettua, tietoon perustuvaa hoitoa ja ohjausta.

Paljon on nykyään puhetta Big Datasta ja sen hyödyntämisestä suurien kokonaisuuksien kannalta. Olen tarkastellut datan hyödyntämistä kuitenkin paljon arkisemmasta ja pienemmästä näkökulmasta, kulmasta jossa hyvinvointimme voi ratkaisevasti parantua olemassa olevan tiedon oivaltavalla hyödyntämisellä.

Kun olen itse aktiivisesti pyrkinyt ehkäisemään sairauksia ja otan itse vastuuta omasta terveydestäni, kerään samalla tarvittavaa dataa oikeiden hoitopolkujen löytämiseksi, jos sairaalareissu pidemmän sairauden vuoksi kuitenkin sattuisi eteen.

Jos aikuisten oikea vastuu omasta terveydestä tuntuu isolta muutokselta, kannattaa muistaa että suurinkin muutos alkaa aina ensimmäisestä, pienestä askeleesta. Joko sinä olet ottanut omasi?

 

 

Petri Vuorinen, digijohtaja, LähiTapiola

Avainsanat: analytiikka, Suomi nousuun, terveydenhuolto

Kommentit