Leikkikenttä kehittäjälle – Aikaisen linnun kokemuksia

Jos kehittäjän pitäisi sanoa yksi asia, joka työssä on kova juttu, mikä se olisi? No hiekkalaatikko, jossa on helppo testailla ja kokeilla, tietysti! Mitäpä, jos tuo leikkikenttä onkin pilvessä?

IBM:n pilvessä oleva kehitysympäristö BlueMix julkistettiin alkuvuodesta ja on ollut kehittäjien saatavilla kesästä lähtien. Asiakkaamme Espotel otti ympäristön käyttöönsä ensimmäisten joukossa jo beta-vaiheessa ja juttelimme Espotelin CTO Jaakko Ala-Paavolan kanssa käyttöönoton jälkeisistä tunnelmista.

BlueMixiä käyttänyt Espotel on Suomessa omalla tontillaan johtava 300 insinöörin toimisto ja vahva haastaja myös Pohjois-Euroopassa. Kun softan osuus ja merkitys ovat vuosien varrella kasvaneet, on Espotel muuttunut profiililtaan enemmän softataloksi ja suurin osa yrityksen liikevaihdosta tuleekin nykyään ohjelmistosuunnittelusta. Ratkaisuja suunnitellaan asiakkaiden kanssa yhteistyössä, juuri asiakkaan tarpeen mukaan. Keskustelussa nousee useaan otteeseen esiin liiketoimintamallien muutos ja murros asiakkaiden tarpeissa. Uuden luomisesta haetaan kilpailuetua myös perinteisemmillä toimialoilla kuten konepajateollisuudesta. Ennenkoettelemattoman toimintatavan osoittaminen hyväksi  vaatii konkretiaa ja kun liikutaan softamaailmassa, proof-of-conceptien demonstroiminen on osoittautunut toimivaksi tavaksi. Siinä astuvat mukaan kuvioon vaatimukset kehitysympäristölle.

Leikkiin mukaan

Avainasemassa ovat kehitysympäristön käyttöönoton nopeaus ja helppous, ja tarvepohjainen hinnoittelu. On hienoa, kun asioita saadaan tehtyä nopeasti ja käyttäjillä on mahdollisuus valita, mitä palveluja järjestelmässä sillä kertaa tarvitaan. Eikun vain pari klikkiä ja sitten koodaamaan! Helpommillaan hommahan on vain narujen yhdistämistä hiirellä. Cloud meets developer – match made in heaven? Myynnin edistämisen kannalta myös demojen tekemisen helppous on noussut BlueMixin eduksi. Mikäs sen parempaa, kun voi näyttää asiakkaalle myyntitilanteessa konkreettisen ratkaisun demonstroituna!

Kokeilua ja testailua voi BlueMixin kanssa harrastaa rauhassa, sillä kehitysympäristöstä on saatavilla kevytversio, jolla voi tehdä nopeita demoja maksutta. Käytön mukaan juokseva laskutus tulee kuvioihin vasta myöhemmin. Jaakko muistuttaa toki, että tuotantokäytössä softakehityksessä pitää ottaa huomioon myös muita asioita kuin nopeus: laatu ja sovelluksen elinkaari ovat oma taiteenlajinsa.

What’s next?

Pilviratkaisujen käyttöönotto  on toki vielä monessa yrityksessä alkuvaiheessa  ja jopa epäluottamusta voi ilmetä. Tietoturva-asiat puhuttavat, mutta Jaakko heittääkin ilmoille ajatuksen: ”Miksei ympäristön avoimeksi tekeminen voisi olla liiketoiminnalle hyvä juttu? Mitä syntyisikään, kun joku muukin voisi kehittää uutta siellä olevalla datalla?”Palataan siis liiketoimintamallien uudistamiseen BlueMixin avulla.

Jos pilviratkaisut nähdään yhtenä mahdollistajana teollisuuden internetissä, BlueMixin kaltaiset pilvessä olevat kehitysympäristöt ovat isoja muutostekijöitä liiketoimintamalleissa. Miltä kuulostaisi  esimerkiksi siirtyminen perinteisestä tavaroiden tai laitteiden myynnistä uudenlaisiin kuvioihin:  minä valmistan koneen ja sinä maksat siitä sen verran kun käytät sitä. Edessä on iso muutos myös perinteisessä teollisuudessa, kun pilvimallin myötä ansaintamalleja voidaan muuttaa.

Lähdetkö mukaan?

P.S. Espotel on mukana Finlandia-talolla lokakuun BusinessConnect 2014 –tapahtumassa ja voit bongata Jaakon pariin otteeseen lavalta. Ensin otetaan käsittelyyn aihe ”IBM Bluemixin avulla nopeasti markkinoille” salissa Veranda 3 ja sen jälkeen sukelletaan Internet of Things -saliin Veranda 4 aiheella ”Luotettavuuskriittinen IoT-ympäristö”.

Avainsanat: BusinessConnect, pilvipalvelut

Kommentit