Vuosi 2014 oli pilvinen, hyvin pilvinen

En ole moneen vuoteen näin vauhdikasta 365 päivää kokenut. Vuoden alussa julkistimme 1,2 miljardin taalan investoinnin pilvijalanjäljen kasvattamiseen. Ja sehän kasvoi: konesaliverkostossa on nyt 48 pilvikeskusta, 15 maassa, 5 mantereella. Asiakkaiden mahdollisuudet hallita IT-ympäristöjään ja dataansa läpinäkyvästi, joustavasti ja luotettavasti ovat paremmat kuin koskaan. Liikevaihtomielessä kasvua on tähän mennessä yli 50 % tahtia vuoden 2013 julkistettuun 4,4 miljardin pilviliikevaihtoon suhteutettuna. Heinäkuussa vietettiin SoftLayerin oston vuosipäivää ja keväällä julkistetun Bluemix-kehitysympäristön palveluita on saatavilla jo yli 60, joiden avulla kaikenkokoiset yritykset voivat kehittää sovelluksia nopeasti ja joustavasti. IBM Cloud Marketplacesta on muodostunut keskitetty paikka yli 200 IBM-as-a-Service  ja kumppaneiden pilviratkaisuille.

Kumppanuuksia on vuoden mittaan tullut useita: SAP, Microsoft ja viimeisimpänä Equinix Cloud Exchange. Asiakkaita on noin 20 000, isoista pieniin, hybridipilven hyödyntäjistä pilveen syntyviin startup-yrityksiin. Gartner sijoittaa meidät Visionary-kenttään Cloud Magic Quadrantissa, IDC listaa ykköseksi yritysten valintana tahona auttamaan siirtymisessä pilveen Synergy Research nimesi IBM:n johtavaksi hybridipilvitoimittajaksi ja TOP3 pilvitoimittajaksi. Ei paha, sanoisin.

Tutkimusten mukaan jopa puolet maailman suurista yrityksistä turvautuu hybridipilveen vuoteen 2017 mennessä. IBM:n kanssa yhteistyöhän tällä rintamalla ovat lähteneet muun muassa ABN Amron, Lufthansa ja WPP ja Thomson Reuters. Qvantel suomalaisena yrityksenä myös modernisoi palvelutuotantoaan pilvimalliin, jonka avulla se lisää joustavuutta tarjotessaan asiakkaille liiketoimintaprosesseja palveluna (Business Process as a Service). Lisäksi ratkaisu edesauttaa Qvantelia tuomaan uusia palveluita nopeasti markkinoille.

Mutta, mitä muuta Suomessa? Tässä joukko vuoden mittaan aloitettuja pilvihankkeita:

  • Espotel otti käyttöönsä Bluemix-kehitysympäristön ensimmäisten joukossa jo beta-vaiheessa. Espotel on Suomessa omalla tontillaan johtava 300 insinöörin toimisto ja vahva haastaja myös Pohjois-Euroopassa. Avainasemassa IBM:n valitsemisessä olivat kehitysympäristön käyttöönoton nopeus, helppous ja tarvepohjainen hinnoittelu.
  • Vaadin on San Fransiscossakin vaikuttava sovelluskehitysalan yritys, joka tarjoaa nopeasti kasvavaa alustaa kehityssovelluksille. Vaadin on myös yksi ensimmäisistä The IBM Global Entrepreneur Program for Cloud Startups  –ohjelmassa mukana olevista yrityksistä ja he käyttävät toiminnassaan Softlayer- ja Bluemix-alustaa. Toimitusjohtaja Joonas Lehtisen mukaan yrityksessä ollaan innoissaan Bluemixistä, sillä heidän omassa tuotteessaan on intohimoa saada kehitysajat minimoitua ja tehdä käyttökokemuksesta mahdollisimman sujuvaa. Yhdessä IBM:n kanssa Vaadin odottaa mahdollisuutta auttaa sovelluskehittäjiä minimoimaan ajan, joka kuluu ideasta ensimmäiseen sovelluksen tuoteversioon, niin työpöytäympäristössä kuin mobiililaitteilla.
  • TelecityGroup Finland suunnitteli ja otti yhdessä IBM-partneri ICT Groupin kanssa käyttöön pilvi-infrastruktuurin, joka koostuu Citrix XenServer –ohjelmistoa käyttävistä IBM Flex System –palvelimista sekä näitä tukevista IBM System Storage -tallennusjärjestelmistä. TelecityGroup Finland tarjoaa yrityksille niiden toimintaa tehostavaa IT-infrastruktuuria kehittyneillä ja toimintavarmoilla ratkaisuilla. Investoimme koko ajan teknologiaratkaisuiden tuotekehitykseen, jotta ne vastaavat kasvaviin tarpeisiin joustavien pilvi-intrastruktuurien rakentamisessa. Esimerkkeinä muun muassa 3 miljardin investointi siruteknologiaprojekteihin, avoimen arkkitehtuurin OpenPower-yhteistyö ja Elastic Storage kehitystyö tallennuspuolella.
  • Comptel on televiestintään erikoistunut kansainvälinen ohjelmistoyritys, joka toimii yli 20 maassa 600 erityisosaajan voimin. Comptel tarvitsi joustavampaa, nopeampaa ja helppopääsyisempää ratkaisua perinteiselle palvelinkeskusratkaisulleen. Comptel valitsi ratkaisukseen IBM:n SoftLayer –infrastruktuurin, joka tarjoaa joustavan ympäristön ohjelmistokehitykselle, testaukselle ja koulutukselle, mahdollistaen entistä virtaviivaisemmat prosessit. Ratkaisun etuina ovat muun muassa työnkulun hallinnointi, laadukas ja luotettava integraatioyhteistyö sekä prosessien kustannustehokkuus.
  • BaseN ja IBM ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2005 lähtien ja hiljattain BaseN valitsi IBM:n SoftLayerin käyttöönsä IoT-ratkaisuiden infrastruktuuriosaksi. Tämän lisäksi IBM tarjoaa BaseN:lle osaamistaan muun muassa projektinhallinnassa ja konsultoinnissa. BaseN:n ja IBM:n voivat yhdessä tarjota asiakkaille maailmanlaajuista kattavuutta sekä vaadittavaa kaupallista ja teknologista skaalautuvuutta, jota muun muassa Internet of Things ja teollinen internet tarvitsevat. BaseN on viimeisen 13 vuoden ajan kehittänyt sen skaalautuvaa, vikasietoista ja jaettavaa alustaansa ja on valmiina tarjoamaan Internet of Things –alustaa muuttuvalle liiketoiminnalle esimerkiksi teollisuuden, energian ja terveydenhuollon aloilla.
  • Biocomputing Platforms ja IBM solmivat sopimuksen, jossa IBM tarjoaa pilvipalveluitaan Biocomputing Platforms ohjelmistoratkaisuille. Biocomputing Platforms kehittää kattavia tiedonhallintaohjelmistoja geneettisen datan käyttöön. Asiakkaat vaativat yhä enemmän hyvin hallittuja palveluinfrastruktuureita ja Biocomputing Platformsille tullut SoftLayer-ratkaisu vastaa biotieteiden ja terveydenhuollon ainutlaatuisiin vaateisiin.
  • Acando valitsi IBM:n pilvipohjaisen palvelutuotannon SAP-toiminnanohjausjärjestelmilleen. Toiminnanohjausjärjestelmien keskeytyksetön toiminta on tärkeää, ja jatkuvuuden turvaaminen on asiakkaiden ehdoton vaatimus. IBM Spektri -palvelu vahvistaa Acandon kykyä tuottaa asiakkailleen SAP-toiminnanohjausjärjestelmien ylläpitoa luotettavasti ja kustannustehokkaasti. Ratkaisussa hyödynnetään Kajaanissa sijaitsevaa konesalia, jonka pilvipalveluarkkitehtuurin avulla voidaan reagoida nopeasti ja joustavasti palveluissa tarvittaviin muutoksiin.

Pilvipalvelut edustavat kustannustehokkaita, luotettavia ja älykkäitä tapoja arvonlisäykseen monilla osa-alueilla. Ne ovat vahvasti muutakin kuin jälleen yksi tapa leikata kustannuksista. Pilviteknologioilla on valtavasti potentiaalia kasvattaa liiketoimintaa ja rakentaa uutta liiketoimintaa alasta riippumatta. Arvioiden mukaan globaalit pilvimarkkinat tulevat edelleen kasvamaan ja saavuttavat jopa 200 miljardin dollarin kasvun vuoteen 2020 mennessä

Tulevien vuosien aikana pilvi tulee mahdollistamaan eri alojen ja niiden liiketoiminnan muutoksen paljon pidemmälle, kuin tänä päivänä. IBM Institute of Business Value –yksikön tekemän tutkimuksen (pdf) mukaan 16% vastanneista käyttävät nykyisin pilvipalveluita innovointiin. Tulevan kolmen vuoden aikana tuo luku tulee luultavasti yli kaksinkertaistumaan, kun 35% vastanneista oli sitä mieltä, että he tulevat käyttämään pilvipalveluita liiketoimintamallien innovaatioihin vuoteen 2015 mennessä. Pilvipalveluiden käytön yleistymisen myötä odotetaan erityisesti mahdollisuutta linkittää ekosysteemejä, luoda käyttäjäkeskeisiä kokemuksia, parantaa liiketoimintaprosesseja ja tehdä uusista palveluista maailmanlaajuisesti saatavilla olevia ennennäkemättömällä tavalla.

Mikä vuosi, uutta innolla odottaen!

 

Avainsanat: pilvipalvelut

Kommentit