Voittaako laiskuus vainoharhaisuuden?

Olipa kerran järjestö, joka kuulemma tietää kaikista kaiken. He kuulemma lukevat sähköpostisi, tweetit, facebook -päivitykset ja mitä tahansa muuta työnnät ulos digitaaliseen eetteriin. Etkä ole edes antanut heille lupaa siihen. Olet huolissasi yksityisyydestäsi ja oikeuksistasi.

Samaan aikaan sinä katsot tyytyväisenä verkosta videoita, käytät sähköpostia, kalenteria ja selainta työkoneella, kännykässä, tabletissa ja kotikoneella ja synkronoit ne pilven kautta suojaamattomien yhteyksien yli.

Kännykkäsi puhelinnumeroa ja GPS:ää voidaan käyttää hyväksi – onhan sinulla kuitenkin yhden palveluntarjoajan kalenteri ja sähköposti käytössä kännykässäsi? Ja vaikka GPS ei olisi aktivoituneena, tiedetään kuitenkin, miten nopeasti liikut tai mihin suuntaan olet menossa. Kännykän antureistahan saadaan se tieto.

Sovelluksista kerätään dataa ja analysoidaan samalla avainsanoja, joita käytetään hyväksi, kun vaikka käytät hakukonetta etsiessäsi autokorjaamoa, lääkäriä, tai uusimpia elokuvia. Ai teit haun syntymäpäivälahjasta? Kas kummaa, kun serkkupojallasi sattuu olemaan synttärit tulossa ja hakukone kertoo sinulle, mitä 9-vuotias nykyään haluaa ja mistä kaupasta sinun kannattaa niitä lomareissullasi Dubrovnikista ostaa. Olithan saanut lento- ja hotellivahvistuksen sähköpostiisi.

Eikä tämä ole edes mikään salaisuus – tämä kaikki lukee tietosuojaselosteissa. Kaikkihan me luemme ne aina huolellisesti ja ymmärrämme lukemamme, eikö vain?

Kuvittele, että vieras seuraisi sinua joka kerta, kun lähdet kotoa. Hän kirjaisi ylös, missä asut, missä liikut ja mihin aikaan. Hän tietäisi, ketkä sukulaisesi ja ystäväsi ovat, missä teet ostoksia ja mitä ostat, kenen kanssa juttelet, mitä kysymyksiä sinulla on. Sen jälkeen hän jakaisi tämän tiedon täysin tuntemattomien kanssa, jotka rupeaisivat pysäyttämään sinut kadulla tarjoten tuotteita ja palveluja. Ja kaikki olisi kiinnostavaa, koska hehän tietävät mistä pidät.

Miten kauan antaisit tämän tapahtua ennen, kuin tekisit siitä viranomaisille ilmoituksen?

Kuitenkin, hetkeäkään epäröimättä, annat monille toimijoille luvan tehdä tätä koko ajan ja jaat koko ajan kasvavan määrän tietoa itsestäsi. Miksi?

Oletko täysin riippuvainen pilvestä ja sieltä saatavasta sinulle valmiiksi räätälöidystä tiedosta? Vai oletko samaan aikaan sekä tehokas että laiska etkä halua kirjautua ulos ja sisään tuhat kertaa päivässä erilaisiin järjestelmiin? Eihän sellaista kukaan jaksa tehdä joka päivä. Paitsi ehkä vainoharhaiset tietoturvaihmiset. Muille jotka haluavat sekä personoitua palvelua että yksityisyyttä näkemättä liikaa vaivaa, ehdotan lääkkeeksi tervehenkistä varovaisuutta. Aloita vaikkapa tarkistamalla salasanojesi vahvuus ja mikäpä ettei tekemällä kevätsiivous kaikista olemassa olevista tileistäsi.

 

 

Kim Nyström, Head of Sales and Marketing, Cyber Security, Combitech

Avainsanat: tietoturva

Kommentit