Helpotusta mobiiliin arkipäivään

Olen edelleen jatkanut aktiivista keskustelua kollegoideni kanssa ja viimeisimmän juttutuokion kävin Nina Wilhelmsenin kanssa. Käydessämme läpi mobiililiiketoiminnan tärkeyttä Nina sanoi osuvasti, että viime vuosina on todellakin tapahtunut mobiiliräjähdys. Kuvaviestien pitää siirtyä vikkelästi, musiikkipalvelu pitää saada päälle välittömästi, viikkorahan siirron lapsen tilille tulee tapahtua turvallisesti ja maitolitran maksamisen pitää olla nopeaa ja kivutonta. Raja yksityis- ja työelämän välillä hämärtyy, ja olemme tavoitettavissa vuorokauden ympäri.

Nopeus on tänä päivänä valttia – tästähän keskustelimme jo Jan Nielsenin kanssa hyvän tovin. Nopeus ja sitä myötä myös turvallisuus ovat avainasemassa mobiililiiketoiminnan kannalta ja Ninalla oli tähän liittyen paljon hyviä mietteitä:


Istut junassa, kerrot kotiväelle liikkeistäsi, siirrät pojalle viikkorahaa, hyväksyt matkalaskuja ja vahvistat iltapäivän kauppakassitoimituksen kotiin. Ilmoitukset, kuten ”ei yhteyttä”, ”palvelu ei ole käytettävissä” ja ”kokeile myöhemmin uudelleen”, saavat sinut kihisemään kiukusta – tämä on nyt vain saatava hoidettua!

Julkisen sektorin verkkopalvelut ja kaupalliset sovellukset helpottavat elämäämme, ja edellytämme, että asioita voi hoitaa tien päällä. Odotamme, että yhä useammat asiat hoituvat mobiili- tai laajakaistayhteyden välityksellä nopeasti ja turvallisesti. z13-keskuskone on suunniteltu tarjoamaan valtava kapasiteetti, joka skaalautuu kuormitustilanteiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että lisääntynyt järjestelmäkuormitus lisää tarvittavaa kapasiteettia tapahtumien suorittamiseksi.

Yksi z13:n näytönpaikoista on jokavuotinen kybermaanantai, eli Cyber Monday – se päivä vuodessa, kun verkossa on eniten tapahtumia, käyttäjät ovat aktiivisimmillaan ja järjestelmät ovat huippukuormitettuja. Kybermaanantaina z13 näyttää kyntensä. Yksi z13-keskuskone voi käsitellä jopa 2,8 miljardia tapahtumaa päivässä ja se on suunniteltu siten, että jokainen tapahtuma hoidetaan turvallisesti. Tämä on varsin ainutlaatuista muihin vastaaviin tekniikoihin verrattuna ja muutkin ovat sen huomanneet: IBM:n tekemän selvityksen (pdf) mukaan 71 % Fortune 500 -yrityksistä on z-järjestelmän asiakkaita. z-järjesetelmän käyttäjiä löytyy niin ikään pankki- ja vakuutusalalta sekä kaupan toimialalta. Lisäksi z-järjestelmillä prosessoidaan noin 30 miljardia liiketoimintatapahtumaa päivässä, ja niihin sisältyvät suurin osa luottokorttitapahtumista ja osakekaupoista, rahansiirroista sekä tuotannonohjausjärjestelmistä globaalisti.

Mobiilipalveluiden kasvulle ei ole vielä näkyvissä loppua ja uusilla sukupolvilla on aina omat vaatimuksensa sille, miten näitä palveluita käytetään: globaalisti, helposti, nopeasti ja turvallisesti. Jo nykyään käytämme sovelluksia, kun haluamme pikapalvelua ja haluamme totta kai käyttää saumattomasti sitä parasta vaihtoehtoa. Uskon vakaasti, että z13 tekee tämän mahdolliseksi.

Nina Wilhelmsen
Director of Systems HW, IBM Norway

wilhelmsen_BW

Avainsanat: mobiili, tietoturva

Kommentit