Innovaatioiden ytimessä

Digitalisaatio on luonut ennen näkemättömiä mahdollisuuksia ja tulee muuttamaan liiketoimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Startupit haastavat perinteisiä yrityksiä, ja Uberit ja Airbnb:t muuttavat tapaa tehdä bisnestä – kuten olemme kuulleet jo monissa eri yhteyksissä. Maailma, jossa nykypäivän yritykset toimivat on mobiili ja täynnä sovelluksia, jotka puolestaan tietämättämmekin hyödyntävät lukuisia API-rajapintoja. Digitaalisen murroksen myötä myös pienet, kahden hengen startupit pystyvät kehittämään sovelluksia ilman suuria investointeja – jopa suuryrityksiä ketterämmin.

Tämän vuoden alussa, Bluemixin ja Watsonin julkistusten jälkeen, IBM:n Cloud-yksikkö asetti tavoitteen: rikkoa miljoonan Bluemix-käyttäjän raja tämän vuoden loppuun mennessä. Usko Bluemixiin on korkealla, sillä se on erinomainen alusta avoimeen ja nopeaan sovelluskehitykseen. Pähkinänkuoressa se on analytiikka ja Watson pilveltä tarjottuna. Missiona on tehdä Bluemixistä maailman suurin tuotekehitys- ja innovaatioalusta, jolla tulevaisuuden Whatsappit ja Uberit kehitetään. Ja missiolla on valoisa tulevaisuus: Bluemixillä on tällä hetkellä jo noin 700 000 käyttäjää.

Koodaustapahtumat ovat olleet avainasemassa devaajien kanssa toimimisessa ja käyttäjäkokemusten saamisessa. Cloud-tiimimme on kiertänyt jo pitkään suomalaisia ja pohjoismaisia hackathoneja, joissa Bluemix on ollut kantavana voimana. Viikonloppuna edessä on Slushin yhteydessä järjestettävä Junction-hackathon, jossa ideoidaan terveyteen ja puettavaan teknologiaan liittyviä ratkaisuja. Mutta mitä kaikkea hackathonit ovat pitäneet sisällään?

15.lokakuuta vierailimme Ruotsin suurimmassa teknologia- ja startup-tapahtumassa Uppstartissa, joka järjestetään kahdesti vuodessa Uppsalassa. Tänä syksynä tapahtuma keräsi 600 kävijää ja IBM, yhtenä tapahtuman sponsorina, oli mukana Bluemix Liberty Car -kilpailulla, jossa devaajat kisasivat leikkimielisesti pikkuautoilla. Toinen suosittu ohjelmanumero devaajatapaamisissamme on ollut IoT-demot, joissa lennätetään droneja.

Kaksi viikkoa sitten tiemme vei Affecton kanssa Tampere Smartcity Hackathoniin, jossa 40 osallistujaa loi uudenlaisia älykkään kaupungin ratkaisuja Hämeenkadun rajapintoja ja osittain Bluemixiä hyödyntäen. IBM:n Bluemix- ja IoT-asiantuntijoiden avustuksella hackathon-tiimit saivat pohdittavakseen, miten Hämeenkadulta saatavaa dataa voidaan soveltaa niin kuluttajia, yrityksiä kuin julkista liikennettä hyödyttäviin sovelluksiin ja palveluihin.

Aiemmin syksyllä osallistuimme Accenturen järjestämään #ADIC15-hackathoniin, jossa opiskelijat saivat ideoida tulevaisuuden Puolustusvoimia. Bluemixiä hyödynnettiin myös syys- ja lokakuun ajan käynnissä olleessa CoderPower-koodauskilpailussa, jossa opiskelijat ympäri maailmaa kehittivät ennakoivia järjestelmiä Bluemixin avulla. Viime vuonna Nordea Innovation Challengessa puolestaan visioitiin moderneja pankkipalveluja.

Loppuvuonna Bluemix nähdään osana Vaadin challenge -nimistä kilpailua, jossa osallistujat luovat moderneja sovelluksia edeten haasteesta toiseen. Marraskuun ajan käynnissä olevan kilpailun kehitysalustana toimii Bluemix, jota kilpailun järjestäjäyritys, Vaadin, käyttää omassa liiketoiminnassaan pyrkien parantamaan kehittäjien tuottavuutta, loppukäyttäjäkokemusta ja skaalautumista.

IBM on arvioinut API-talouden vastaavan 2,2 biljoonaa dollaria vuoteen 2018 mennessä – yrityksillä on siis käsissään ennen näkemättömät mahdollisuudet luoda uutta liiketoimintaa ja tulovirtoja. API-talouden tuomiin mahdollisuuksiin voidaan tarttua, kun osaajat ja työvälineet tuodaan yhteen, ja Bluemix on jo nyt todistanut voimansa ideoiden eteenpäinviejänä digitalisaation murroksessa. Kaveriksi sen rinnalle julkaisimme vastikään API Harmonyn, joka on pilvipohjainen ja kognitiivinen ”matchmaker” devaajien ja API:en välille. Sen avulla devaajat saavat käyttöönsä eri tilanteisiin parhaiten sopivat API:t ja API-kombinaatiot, mikä entisestään nopeuttaa sovelluskehitystä. API:en kautta myös kognitiivinen aikakausi on entistä lähempänä.

Näitä mahdollisuuksia ja uusia innovaatioita fiilistellään viikonloppuna Junctionissa, jossa IBM on mukana IF:n haasteessa tarjoten kilpailjoiden käyttöön Bluemixin ja teknistä asiantuntijuutta. Jos et pääse paikan päälle viikonlopun tapahtumaan, meidät tapaa ensi viikolla myös Slushissa, jossa IBM:n ständillä on mahdollista testata Bluemix:iä ja rekisteröityä mukaan Entrepreneur-ohjelmaan. Tavataan siis Slushissa ja otetaan askel kohti tulevaisuuden innovaatioita!

Avainsanat: innovaatio, Slush

Kommentit