Onko vuosi 1984 lopulta täällä?

Tämän kysymyksen johdattelemana IBM:n Internet of Things tietoturva-arkkitehti Tim Hahn valaisi satapäistä yleisöä teollisen internetin tietoturvasta IBM BusinessConnect -tilaisuudessa lokakuun puolivälissä. Asia on ajankohtainen, sillä ennusteiden mukaan vuonna 2020 jopa 26 miljardia asiaa ja systeemiä keskustelevat keskenään internetissä. Normaalilla tai vilkkaalla mielikuvituksella jokainen meistä pystyy kuvittelemaan tämän, käytännössä sensoreiden tuottaman datan hyödyntämisen, tuomat liiketoimintamahdollisuudet. Ystävieni keskuudessa tehdyt keskustelunavaukset päättyvät usein utopistisiin ideoihin siitä, mitä kaikkea tällä tekniikalla voidaan tehdä. Samalla nämä keskimäärin vilkkaammalla mielikuvituksella varustetut ystäväni alkavat yleensä ideoimaan teollisen internetin mahdollistamia jäyniä. Kukapa meistä ei olisi miettinyt, voitaisiinko tulevaisuudessa lentokoneet tai autot ottaa haltuun verkon yli tai ilmoittaa supermarketiin, että kaverin kaapissa on olutta koko viikonlopuksi, vaikka todellisuudessa olut olisikin loppu.

Tietoturva on teollisen internetin suunnittelun kulmakiviä, joka täytyy sisällyttää kokonaissuunitelmaan alusta alkaen. Tämä tarkoittaa sovelluksia, alustaa, verkkoa ja päätelaitteita. Tietoturva onkin tehokkainta sisällyttää sovelluksiin ja laitteisiin jo heti design-vaiheessa, kertoi Tim Hahn puheenvuorossaan. Hänen mukaansa yritysten tulisi ymmärtää teollisen internetin uhat, suojata hallussa olevaa dataa sekä ennaltaehkäistä sen väärinkäyttö, sillä kerättävä tieto on arkaluontoista tietoa. Moni saattaa kysyä, ketä Rauhalan perheen jääkaapista kertyvä data voisi mahdollisesti kiinnostaa? Ennemmin tai myöhemmin varmasti jotain. Ja vielä siinäkin vaiheessa, kun tuo laite, jääkaappi tai auto poistetaan käytöstä. Uskokaa pois. Oman problematiikkansa tuo myös yksityisyyden suoja. Kenellä on pääsy tietoihisi? Nämäkin ovat kysymyksiä, joihin vastuullisilla toimijoilla täytyy olla selkeät vastaukset. Jos ja kun vastaukset löytyvät, vuosi 1984 ei sittenkään ole täällä.

Meillä Suomessa on hyviä avauksia teollisen internetin alueella, mutta varsinaisia läpimurtoja en ainakaan itse ole nähnyt. Hahn totesi puheenvuorossaan, että vaikka teollinen internet tietoturvauhkineen saattaa näyttäytyä pelottavana, tuo se myös kiistattomia etuja: ympäristöstä saatavalla tiedolla voidaan optimoida ja muuttaa liiketoiminta-tapoja, alentaa kustannuksia ja kasvattaa tuottoja sekä varmistaa liiketoimien lainmukaisuus.

Pelkäänpä, että yritysten johtoryhmissä asia ei etene lyhytaikaisten tuotto-odotusten vielä ollessa heikkoja. Mutta tähänkin pätee vain yksi totuus: oppimisen tie. Jos Suomi kansakuntana jää odottamaan, muut teollistuneet yhteiskunnat ja kauko-idän nousevat taloudet jyräävät meidät. Saman totesi myös IBM:n Rami Ahola taannoisessa blogissaan. Siispä suunnittelupöydän ääreen. IoT:n aika on nyt.

Mikäli et ollut paikan päällä näkemässä Tim Hahnin tietoturva-aiheista puheenvuoroa tämän vuoden IBM BusinessConnectissa, voit katsoa sen täältä.

Lisää aiheesta löydät myös IBM IoT Security -raportista.

Avainsanat: Internet of Things, tietoturva

Kommentit