Vain toteutetulla strategialla on arvoa

IBM julkisti 17. helmikuuta uuden globaalin tietoturvatutkimuksen, johon osallistui yli 700 C-alkuisen tittelin omaavaa johtajaa 28 maasta ja 18 toimialalta. Tällä kertaa tietoturvajohtajat eivät itse saaneet osallistua tutkimukseen. Kuten jo arvata saattaa, tulokset olivat mielenkiintoisia. 65 prosenttia haastatelluista piti kokonaisvaltaista tietoturvasuunnitelmaa tärkeänä ja uskoi asioiden olevan jo hoidossa, mutta vain 17 prosenttia oli huolehtinut sellaisen rakentamisesta tai osallistunut sellaisen valmisteluun. Meidän alalla toimivien kannalta tämä löydös tarkoittaa, että töitä tietoturvan saralla riittää tulevaisuudessakin, mutta asiakkaiden kannalta tämä kuulostaa huolestuttavalta. Olisikin syytä herätä todellisuuteen ja aloittaa perinpohjainen remontti asiantilan korjaamiseksi. Tilanne muistuttaa tutkimusta, jossa 80 prosenttia kaikista autoilijoista uskoi olevansa keskimääräistä parempia kuljettajia.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös, että 68 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa vastentahtoisia jakamaan tietoa tapahtuneista tietoturvamurroista, vaikka useimmissa tapauksissa järjestelmiin on päästy kumppaniverkoston järjestelmien kautta. Yhteistyö onkin osoittautunut yhdeksi toimivimmista tavoista selvittää ja ehkäistä tietomurtoja. Joka tapauksessa asia tulee julkisuuteen ennemmin tai myöhemmin, joten nopea reagointi on tiedotusstrategiana parempi kuin piilottelu. Tähän kannattaisi jo totutella, sillä tulevat EU-direktiivit tulevat vaatimaan jopa rangaistuksen uhalla toimimaan juuri näin.

PS. Tietoturvastrategia itsessään on tietenkin hyödytön, jos se jää vain muistioksi kaapin pohjalle. Vain toteutetulla strategialla on arvoa. Mistä siis lähteä liikkeelle? Tietoturva kun on moniulotteisempi kokonaisuus kuin äkkiä arvaisi. Osviittaa voi saada vaikka tästä 13 kohdan ohjelmasta.

Avainsanat: tietoturva

Kommentit