Kognitiivista tietoturvaa

Niin siis, mitä?

Kaikki alkoi tietokilpailusta. Helmikuussa 2011 IBM:n tietokone nimeltä Watson teki historiaa voittamalla kaikkien aikojen suosituimman tietovisan, Jeopardyn, edelliset voittajat, Ken Jenningsin ja Brad Ruttlerin. Jeopardy erottuu muista tietokilpailuista sillä, että vastauksen sijaan kilpailijoiden tulee tietää kysymys juontajan esittämään vastaukseen, etuliitteenä joko ”kuka on” tai ”mikä on”. Suomessa Jeopardya lähetti aikoinaan Nelonen ja sitä juonsi näyttelijä Ismo Apell. Kuka muistaa vielä?

Watson oli rakennettu hyödyntämään ”kysymys-vastaus”-teknologiaa ja oppimaan luonnollista kieltä. Watson jäljitteli ihmismielen toimintaa ja sen kykyä ymmärtää sanojen todellista merkitystä, erotti oleellisen ja epäoleellisen sisällön ja laski todennäköisyyksiä äärimmäisellä nopeudella. Sittemmin Watson on kaupallistettu ja sitä on hyödynnetty erilaisissa sovelluksissa, joista tunnetuin lienee Watsonin käyttö lääkäreiden apuna taudinmäärityksessä.

Tietosanakirja määrittelee sanan ”kognitiivinen” tarkoittamaan tiedollista ja tajunnallista. Me IBM:llä, omassa yhteydessämme, määrittelemme kognitiivisuuden ymmärtäväksi ja oppivaksi tietojärjestelmäksi. Tällainen järjestelmä olisikin omiaan tietoturvan varmistajana uhkien alati muuttuvien muotojen ja strukturoimattoman datan aikakautena.

Perinteisesti olemme ohjelmoineet tietokoneita ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia. Voimme simuloida säätä, tutkia genetiikkaa tai jakaa dataa maapallon toiselle puolelle silmänräpäyksessä. Mutta pyydäpä tietokonetta kuvailemaan kuvaa, lukemaan kirja ja vieläpä selittämään sen sisältö – tulos tuskin tyydyttää. Sama pätee tietoturvaohjelmistoihin. Ne on rakennettu tunnistamaan viruksia ja haittaohjelmia, mutta näiden muuttaessa muotoaan tämä tuskin riittää.

Jatkuva tarkkailu ja poikkeavuuksien havainnointi toki auttaa, mutta kun pienikin yritys tuottaa päivittäin alati kasvavan määrän dataa, josta 80 prosenttia on strukturoimatonta, haaste on kova. Puhuttu, kirjoitettu ja kuvallinen aineisto on ihmiselle helposti ymmärrettävää, mutta perinteiset tietoturvaohjelmat ovat pulassa. Kognitiiviset järjestelmät ovat tässä asiassa poikkeus. Ne ovat itseoppivia ja toimivat kuten ihmisen aivot. Lisäksi ne kykenevät yhdistelemään tietoa tietoturvatrendeistä seuloen samalla valtavia tietomassoja.

Kognitiivinen tietoturva on tuloillaan ja ensimmäiset kaupalliset sovellukset ovat pian saatavilla. IBM julkisti oman kognitiivisen tietoturvastrategiansa New Yorkissa 10. toukokuuta 2016. Materiaalia on ladattavissa tästä. Inspiroivia lukuhetkiä!

Avainsanat: digitalisaatio, kognitiivinen liiketoiminta, tietoturva

Kommentit