Retoriikasta motoriikkaan

Huomenna IBM:n asiakkaat ja kumppanit kokoontuvat IBM Business Connectiin, jossa teemana on tänä vuonna uusi kognitiivinen aikakausi. Uusi aikakausi tarkoittaa uutta teknologiaa, uutta liiketoimintaa ja uusia tapoja ajatella.

Kognitiiviset teknologiat tuovat älykkyyden palveluihin, prosesseihin ja tuotteisiin. Mutta mikä meidät on ajanut kohti tätä uutta aikaa?

Itseoppiva järjestelmä

Perinteiset tietojenkäsittelytavat eivät enää riitä hillitöntä vauhtia kasvavan tiedon haltuun ottamiseen, vaan tarvitsemme tietojärjestelmiä, jotka ymmärtävät, järkeilevät itse sekä oppivat ja kehittyvät – ilman uusia versiopäivityksiä ja jatkuvaa koodaamista.

Kognitiivista eli oppivaa tietojärjestelmää voidaan opettaa kuin pientä lasta. Sille syötetään tietoa tiedon päälle, jolloin se alkaa ymmärtää syy-yhteyksiä ja tehdä itse päätelmiä tiedon avulla. Lasten tavoin myös kognitiiviset tietojärjestelmät tekevät opetusvaiheessa hassuja juttuja – vääriä assosiaatioita tai päätelmiä –, mutta mitä paremmin niitä opetamme, sitä paremmin ne osaavat itsenäisesti louhia tietoa ja analysoida sitä.

Entistä parempaa liiketoimintaa

Kognitiiviset tietojärjestelmät avaavat meille mahdollisuuksia, joita emme välttämättä osaa heti hahmottaa. Esimerkiksi valvontakameroiden nauhoilla ei suurimman osan aikaa tapahdu mitään mielenkiintoista. Mikäli kamera sijaitsee ulkona, sitä voisi kuitenkin käyttää mittaamaan ilmanlaatua. Kun tiedämme, mikä on normaali sää, voidaan valvontakameran avulla mitata ilman saastemäärää. Yhtäkkiä meillä onkin kattava ilmansaastemittari. Se, mikä on ensisijaisen käytön näkökulmasta turhaa, voi olla hyödyllistä toisaalla.

Kognitiivisten tietojärjestelmien avulla on suhteellisen helppoa löytää omaan liiketoimintaan pieniä parannuksia. Teollisuudessa ennakoiva huolto on klassikkoesimerkki: laitteet liitetään verkkoon sensoreilla, ja koneet kertovat itse tilastaan. Näin pystytään analysoimaan orastavia vikoja, joiden kiireellisyyden järjestelmä osaa tulkita, tilata vaadittavan huollon ja sen edellyttämät varaosat. Huoltomies tulee paikalle oikean tiedon kanssa, ja huolto onnistuu yhdellä kertaa. Eikä kone edes ehdi hajota!

Tuuleta ajatteluasi

Teknologia on lopulta vain keino. Kognitiivisuuden aikakauteen hyppäämisessä olennaisempaa on ajatusmaailman muutos. Aivan kuten kognitiivisia tietojärjestelmiä pitää kouluttaa ajattelemaan uudella tavalla, myös ihmismieli tarvitsee opastusta.

Lukkiudumme helposti omaan maailmaamme ja tyrmäämme uudet asiat propellipäiden hapatuksena. Fakta on kuitenkin se, että valtaosa innovaatioista tulee nykypäivänä yritysten ulkopuolelta. Se edellyttää eri tahojen törmäytystä. Suomessakin entistä suositummat hackathonit ovat esimerkki nuorten koodausosaamisen hyödyntämisestä. Onko yrityksesi johto ja hallitus riittävän monimuotoinen? Jos ei, kuka tuo meille uusia näkökulmia?

IBM pyrkii tuomaan yhteen eri toimialoja ja eri puolilla maailmaa tapahtuvia ilmiöitä ja ratkaisuja. Parhaiden käytäntöjen jakaminen yli toimialarajojen luo uusia ideoita. Täysin eri alan yritykseltä voi löytyä tuttu piirre, jota voi soveltaa oman yrityksen liiketoimintaan.

Vaikealta tuntuu, tehdäänkö silti?

Haluan tunnustaa. Minustakaan ei tunnu helpolta hypätä uuteen ja tuntemattomaan. Uuden äärellä asiantuntijasta tulee noviisi. Yritysjohtajan ei ole helppo myöntää, että hän ei tajua tästä mitään.  Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin kehityksen alku, ja palkintona odottaa oppimisen riemu.

Uuden kokeilemisen äärellä käy usein niin, että jos ensimmäinen kokeilu menee ihan pieleen, nostetaan kädet ilmaan ja sanotaan, että ei toimi, ei tehdä enää. Emme osaa iloita siitä, että menimme oman mukavuusalueemme ulkopuolelle.

Meidän pitää lähteä positiivisessa ilmapiirissä kokeilemaan uutta, vaikka emme tietäisikään lopputuloksia. Kun on muutaman kerran hypätty tuntemattomaan, alkaa jo helpottaa.

Maailma uudistuu ympärillämme sellaista vauhtia, ettemme voi yksin tietää kaikesta kaikkea. Siksi meidän pitää solmia kumppanuuksia, avata silmämme ennakkoluulottomasti yhteistyölle ja heittäytyä teknologian ja digitalisaation mahdollistamalle kognitiivisen aikakauden polulle.

Tervetuloa törmäämään uusiin ajatuksiin ja ihmisiin BusinessConnectissa!

Osallistu keskusteluun: #IBMBCFI.

Avainsanat: älykkäämpi kaupunki, analytiikka, big data, BusinessConnect, digitalisaatio, ekosysteemi, innovaatio, Internet of Things, kilpailukyky, kognitiivinen liiketoiminta

Kommentit