Nainen – tuleeko vuosi 2017 olemaan urasi kiitorata?

Oletko nainen, jolla on kunnianhimoa uralla kehittymistä kohtaan? Istutko silti hiljaa ajatellen, että kyllä kova työ palkitaan ja tilaisuus lopulta tarjoutuu? Ja kun tilaisuus tulee eteen, emmitkö silti ajatellen, että sinulla ei ole kaikkea sitä osaamista, jota tehtävässä tarvitaan? Onneksi uusi vuosi on uusien alkujen aikaa: tänä vuonna haastan sinut ottamaan tiukemman otteen oman urasi ohjaamisesta ja löytämään itsestäsi uudenlaista rohkeutta.

Toimin IBM:n sisäisen Women Leadership Council -naisverkoston puheenjohtajana. Verkoston tavoitteena on edistää monimuotoista työyhteisöä ja rohkaista naisia uralla eteenpäin. Törmäsin kiinnostavaan Ines Wichertin tutkimukseen, jossa oli tutkittu johtoasemassa olevien naisten uraa ja kerätty heiltä vinkkejä siihen, miten nainen voi itse vaikuttaa oman uransa kehittämiseen, kohti johtajarooleja. Vaikka yhtä ainutta polkua tähän ei ole, tutkimus osoittaa, että naisen oma toiminta uran edistämiseksi on ehdottomasti merkittävin kiihdytin.

Top-vinkit urallaan kunnianhimoiselle naiselle:

  • Uskalla ottaa vastaan kriittisiä tehtäviä, joissa pääset oppimaan uutta, astumaan epämukavuusalueellesi ja kantamaan vastuuta. Nämä strech assignment -nimelläkin tunnetut tehtävät saattavat toisinaan tuntua pelottavilta, koska usein niissä vaaditaan venymistä uusille alueille niin taitojen, tietojen kuin vastuunkin saralla. Kriittiset tehtävät ovat kuitenkin erityisen tärkeitä uran alussa, koska niiden kautta on mahdollista saada tärkeitä näytön paikkoja ja luoda verkostoja organisaation sisällä ja ulkopuolella. Kriittinen tehtävä kasvattaa naisen luottamusta omiin kykyihinsä ja kannustaa hakeutumaan jälleen uusiin, yhä vaativampiin tehtäviin.
  • Hae aktiivisesti uusia mahdollisuuksia, kerro itsestäsi ja tarjoudu mukaan kiinnostaviin projekteihin. Paras tapa päästä askeleen lähemmäksi omia toiveita ja unelmia on kertoa niistä ääneen ja mahdollisimman monelle. Ole utelias myös oman osaamisalueesi ulkopuolelle, koska seuraava kriittinen tehtävä voi tarjoutua juuri sieltä, mistä et aiemmin osannut edes kuvitella. Ja kun tilaisuus tarjoutuu, älä emmi ottaa sitä vastaan siksi, että pelkäät tai et luota omiin kykyihisi. Harva on seppä syntyessään: tilaisuudet ja näytön paikat kasvattavat kyllä tekijäänsä.
  • Verkostoidu! Verkostoitumisen kautta tulet näkyvämmäksi organisaatiossa ja toimialallasi sellaisten ihmisten silmissä, jotka voivat vaikuttaa uraasi ja toimia sparraajinasi. He voivat auttaa sinua ymmärtämään toimialasi tai organisaatiosi lainalaisuuksia ja auttavat ohjaamaan uraasi oikeaan suuntaan. Eräs Ineksen haastateltavista totesikin, että ”Olemalla työssään hyvä, on vasta alku. Verkosto auttaa voittamaan pääpalkinnon”. Pidä yllä henkilökohtaisia suhteita niihin ihmisiin, jotka uskovat sinuun. He ovat tärkeimpiä sponsoreitasi, jotka rohkaisevat sinua uskomaan itseesi ja auttavat ymmärtämään vahvuutesi. Vaikka elämä vie eteenpäin, pidä nämä henkilöt ajan tasalla edistymisestäsi, myös vuosien saatossa.

Ehkä tämä on juuri se kiihdytyksen vuosi, jonka aikana etsit aktiivisesti tilaisuuksia, tartut rohkeasti uusiin haasteisiin ja pääset jälleen askeleen lähemmäksi tavoitteitasi. Menestyksekästä vuotta 2017!

 

Lue Naisjohtajat esiin! -kampanjan sivuilta suomalaisten naisjohtajien inspiroivia uratarinoita ja vinkkejä.

 

Niina Huhtala
Account Executive, Gartner

Avainsanat: oppiminen, työnteko

Kommentit