Jo yli sata vuotta diversiteetin ilosanomaa!

Tiesitkö, että IBM palkkasi ensimmäisen naisen palkkalistoilleen vuonna 1899? Siitä lähtien IBM:n perusarvoihin on kuulunut tarjota työntekijöilleen ympäristö, jossa jokaisella on mahdollisuus kehittyä ja olla mukana toteuttamassa yrityksen avaintehtävää, sukupuoleen, ikään, kulttuuriin, suuntautuneisuuteen tai fyysisiin ominaisuuksiin katsomatta.

Kuitenkin edelleen STEM-aloilla (science, technology, engineering, mathematics) naisten osuus on selvästi miehiä alhaisempi. Suurena teknologia-alan vaikuttajana IBM on ymmärtänyt monimuotoisuuden tärkeän arvon liiketoiminnalleen ja halunnut edistää sitä erilaisten ohjelmien kautta. Juuri julkaistussa Empowering Women’s Success in Technology -tutkimuksessa IBM tuo esiin esimerkkejä ohjelmista, jotka edistävät diversiteettiä ja naisten uraa IBM:llä:

1. Talenttien identifiointi aikaisessa vaiheessa

IBM:n ”Executive Potential & Extraordinary Leadership Identification” -ohjelman tavoitteena on tunnistaa yksilöitä, joilla on potentiaalia kasvaa IBM:n tulevaisuuden executive-tason johtajiksi. Näitä henkilöitä, sukupuoleen katsomatta, viedään systemaattisesti eteenpäin IBM:n organisaatiossa luomalla heille mielekkäitä urakehitysmahdollisuuksia ja paikkoja osaamisen kasvattamiseen.

2. Teknisten naisten urakehityksen kannustaminen

IBM kannustaa urallaan teknisiin tehtäviin orientoituneita naisia yhdistämällä heidät executive sponsorin kanssa, tarjoamalla kehitysohjelmia teknisen asiantuntijuuden kasvattamiseen sekä luomalla heille kehityspolkuja seuraavan ura-askeleen saavuttamiseen.

3. Menestystarinoiden esiinnosto

Mikä onkaan tärkeämpää kuin tunnustuksen antaminen ja menestyksestä iloitseminen. ”Lift up women around the world” -ohjelma nostaa esiin inspiroivia uratarinoita sekä kannustaa naisia tarjoamalle heille kehitysmahdollisuuksia niin koulutuksen kuin toimeksiantojenkin muodossa. Tavoitteena on tarjota avaimet uuden oppimiseen sekä ammatillisen itsevarmuuden kasvattamiseen.

4. Yhteistyö Girls who Code -ohjelman kanssa

Sheryl Sandberg on ansiokkaasti kirjoittanut kirjassaan ”Lean In” sukupuolirooleista, joihin kasvamme jo lapsuudessamme. Koska nämä roolit ja käyttäytymismallit tulevat osaksi elämäämme hyvin varhain, ei ole ihme, että viemme ne mukanamme myös aikuisuuteen. Ne vaikuttavat niin koulutusvalintoihimme (naisilla on taipumus valita pehmeämpien arvojen ja alhaisemmin palkattuja aloja) kuin siihen, millaisiin rooleihin työelämässä pyrimme.

Girls who Code -ohjelman tavoitteena on vaikuttaa tyttöjen asenteisiin jo varhaisessa vaiheessa. Ohjelma tarjoaa koululaisille kerhoja ja kesäaktiviteetteja, joissa tytöt pääsevät tutustumaan koodaamiseen sekä teknisten alojen moninaisiin mahdollisuuksiin.

 

Niina Huhtala
Account Executive, Gartner

Kuvan lähde: Unsplash

Avainsanat: työnteko

Kommentit