Kuinka valita oikea pilvipalvelu oikeaan tarkoitukseen?

Perinteinen IT-palvelu ei pysy perässä, liiketoiminta tylsistyy odottamiseen ja ostaa ratkaisun joltain ketterältä softatalolta. Ratkaisu syntyy nopeasti ja jouheasti julkipilveen. Valmista tuli ennätysvauhdilla. Usein on niin kova kiire, ettemme edes ehdi miettiä, mitä tässä oikein tapahtuu. Kuulostaako yhtään tutulta?

Erilaiset pilvipalvelut ja -ratkaisut kilpailevat keskenään, ja vaihtoehtoja on monia. Villen kehuessa estottomasti yhtä pilveä ja Kallen painottaessa toisen pilven ylivertaisuutta verrattuna muihin, päättäjien silmät pyörivät päässä kuin hedelmäpeli. Ja jos tässä ei ollut vielä tarpeeksi, niin otetaan mukaan vielä IoT ja blockchain. Päättäjiä askarruttavat asiat tuntuvat liikkuvan näiden kysymysten ympärillä:

  • Eikö datan olisi hyvä sijaita Suomessa? Entä GDPR (General Data Protection Regulation)?
  • Miten voimme olla varmoja, että yrityksemme data ja tiedot ovat pilvessä turvassa?
  • Kuinka voimme jakaa yrityksemme dataa julkipilvessä, asiakaskokemusta parantaen, samalla taaten datan olevan turvattuna moninaisia uhkia vastaan?
  • Millä tavalla voimme saada kasvavasta datasta hyötyä liiketoiminnalle? Entä millä keinoin dataa tulisi analysoida?
  • Mitä keinoäly ja kognitiivisuus merkitsevät meille? Miten voisimme hyötyä niistä? Entä koneoppimisesta?

Rakennettaessa yritysratkaisuja pilveen, täytyy alustan olla suunniteltu yrityksen tarpeita varten. Mitä se sitten tarkoittaa? Tarjolla tulee olla joustavia ja monipuolisia ”legopalikoita”, jotka mahdollistavat hybridi-infrastruktuurin rakentamisen. Verkkoratkaisujen täytyy olla turvallisia, mutta joustavia. Portfoliosta tulee löytyä ratkaisuja, jotka mahdollistavat esimerkiksi valittujen VMware-työkuormien ajamisen pilvessä, kuten perinteisessä konesali-infrastruktuurissa, uusien pilvinatiivien ratkaisujen ja palveluiden rinnalla. Lähellä uutta, mutta ilman monimutkaisia ja kalliita konversioita. Elämme näiden työkuormien kanssa vielä pitkään.

Datan hyödyntämisen mahdollisuudet ja siihen liittyvät palvelut ovat merkityksellisiä julkisen, yksityisen ja lisensoitavan datan joustavassa yhdistämisessä. Datalla ja sen sijainnilla ratkaisuissa on merkitystä, jotta datasta saadaan irti mahdollisimman paljon. Tietoturvan ja -suojan kannalta on kyettävä ymmärtämään, missä data on, missä se liikkuu ja kuka pääsee siihen käsiksi. Siksi muun muassa integraatioalustojen ja API:en hallinta nostaa merkitystään. GDPR tai jokin muu toimialan vaatimus (PCI, HIPAA ym.) on yleinen huolenaihe pilvessä. Väittäisin silti, että isojen pilvikonesalien perustietoturva on huomattavasti parempi kuin perinteisten konesalien. Miksikö? No esimerkiksi siksi, että sen on pakko olla – suuruuden ekonomia pakottaa siihen ja muuten loppuu koko pilviliiketoiminta. Ratkaisut kehittyvät huimaa tahtia ja pienten toimijoiden on lähes mahdotonta pysyä perässä, vaikka olisivat kuinka ketteriä. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Juuri tämän takia ratkaisut tulee siirtää pilveen.

Keinoälyn ja kognitiivisten kyvykkyyksien tuominen oleelliseksi osaksi uusia yritysratkaisuja on ehdoton edellytys uusille innovaatioille, koneoppimista unohtamatta. Tekniikan ja toimialaosaamisen yhdistäminen näissä ratkaisuissa tuottaa uskomattoman hienoja tuloksia. Kannattaa vilkaista #oirearviohackin voittaja, joka hyödynsi Watsonin ”silmiä” hienolla tavalla. Tapoja on monia, ja ennakkoluuloton Can do -asenne vie pitkälle!

Tuskin kukaan pystyy rakentamaan ratkaisujaan yhden pilven varaan, tai edes haluaa. Sinulla täytyy olla hyvä ymmärrys siitä, mitä tehdään tänään, ja edes ajatus huomisesta. Luo yrityksellesi toimintamalli, jossa määritellään, mitä laitetaan minnekin ja millä ehdoilla. Rakenna uudet ratkaisut ketterästi pilveen, mutta tee se niin, että sinulla on mahdollisuus pakittaa. Järkevästi tehtynä pilvisovellukset, integraatiot ja tietoliikenne saadaan hoidettua tietoturvallisesti, kustannustehokkaasti ja hallittuna kokonaisuutena monipilviympäristössä. Kaikista tärkeintä pilvivalinnassa on ymmärtää se, miten kyseinen pilvi toimii. Käytä niitä palveluita, mitä pilvi tarjoaa, ja sopeuta oma toteutuksesi sen mukaisesti. Suunnittele, mutta älä ylisuunnittele. Tällä tarkoitan sitä, että perille pääsee luotettavasti erilaisilla kulkuneuvoilla, mutta Mersun moottorin liittäminen Audiin on jo vähän hankalampaa. Aja siis viisaasti käytettävissä olevilla kulkuvälineillä, ja pidä reipas matkavauhti päällä.

Lue lisää aiheesta täältä ja täältä.

 

Avainsanat: pilvipalvelut

Kommentit