Pariisin ilmastosopimuksen tukeminen on meidän kaikkien yhteinen asia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja kestävä kehitys ovat meille IBM:llä tärkeitä asioita. Erityisesti nyt, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta.

Tuemme edelleen Pariisin ilmastosopimusta, kuten olemme tehneet neuvotteluvuodesta 2015 lähtien. Me haluamme myös kertoa avoimesti, kuinka jatkamme vuosikymmenien työtämme ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Olemme olleet alan selkeä uranuurtaja ilmastonmuutoksen huomioimisessa liiketoiminnassaan jo vuosikymmenien ajan. Vuonna 2007 julistimme ilmastonmuutoksen olevan yksi kriittisimpiä globaaleja ympäristöhaasteita ja sen ratkaisemisen vaativan merkittäviä kansainvälisen tason tekoja sekä yhteiskunnan, talouden että valtioiden toimijoilta.

Siitä lähtien olemme sitoutuneet ilmastonmuutoksen torjumiseen erilaisten liiketoiminta-aloitteiden, vapaaehtoisten tavoitteiden, tulosten ja julkitulojen kautta. Olemme halunneet puhua asiasta niin avoimesti ja aktiivisesti siksi, että ympäristön hyväksi toimiminen on myös hyvää liiketoimintaa.

Mitä IBM sitten on konkreettisesti tehnyt ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo vuosikymmenien ajan?

Meillä on ollut vuodesta 1996 lähtien vuosittainen maailmanlaajuinen energiansäästötavoite. Ensimmäinen hiilidioksidipäästöjen vähennystavoite konkretisoitui vuonna 2000, kun autoimme WWF:ää perustamaan Climate Savers Program -ohjelman. Vuodesta 1990 lähtien olemme säästäneet 7,2 miljoonaa megawattituntia sähköä ja välttäneet yli 4,4 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Voimme kertoa selkeitä lukuja, koska olemme ylläpitäneet energia- ja ilmasto-ohjelmiamme ja myös mitanneet päästöjä ja energian kulutusta jo yli 25 vuoden ajan.

IBM allekirjoitti vuonna 2015 80 muun amerikkalaisen yrityksen joukossa American Business Act on Climate Pledge –vetoomuksen, joka kehotti Yhdysvaltoja saamaan päätökseen tulevaisuuteen katsovan kansainvälisen ilmastosopimuksen Pariisissa. Vetoomus myös sitoutti allekirjoittajayritykset kolmeen tavoitteeseen, jotka me IBM:llä olemme saavuttaneet:

  • Vähentää energiankulutuksen hiilidioksidipäästöjä 35 % vuoden 2020 loppuun mennessä vuoden 2005 tasosta yritysostot ja –myynnit huomioiden. Vuoden 2016 loppuun mennessä olimme vähentäneet näitä jo 38,1 %.
  • Hankkia vuosittaisesta sähkönkulutuksesta 20 % uusiutuvista lähteistä 2020 mennessä. Vuoden 2016 loppuun mennessä olimme saavuttaneet jo 21,5 prosentin tason. Jos lasketaan koko meidän vastaanottaman sähkön uusiutuvan energian osuus yhteen, niin 40,1 % meidän hallinnoimien tilojen käyttämästä sähköstä, oli uusiutuvista lähteistä.
  • Säästää 3,5 % energiaa IBM:n vuosittaisesta kokonaisenergiankulutuksesta. Vuonna 2016 IBM saavutti 5,3  % energiansäästön.

Olemme voittaneet myös viisi Climate Leadership Awards -palkintoa, joista viimeisin on vuodesta 1996 lähtien Organizational Leadership -sarjassa. Olemme ensimmäinen yritys, joka on voittanut palkinnon jokaisessa neljässä eri kategoriassa: organisaation johtaminen, toimitusketjun hallinta, tavoitteiden asettaminen ja tavoitteiden saavuttaminen. Palkinnon myöntävät USA:n ympäristöministeriö, Center for Climate and Energy Solutions ja The Climate Registry. Tarkemmat perusteet IBM:n palkitsemiselle löydät täältä.

Sisäisten energiansäästön, uusiutuvan energian lisäämisen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen lisäksi voimme ylpeänä todeta, että teknologiamme tarjoavat uraauurtavia keinoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Green Horizons -aloitteemme on esimerkki siitä, kuinka me voimme asiakkaiden kautta hyödyntää asiantuntijuutta myös ympäristön suojelussa. Yhteistyössä Pekingin kaupungin hallinnon ja muiden kumppaneiden kanssa, tarjoamme yhden maailman edistyneimmistä järjestelmistä ilmanlaadun ennustamiseen ja päätöksenteon tukemiseen. Tämä tapahtuu hyödyntämällä edistynyttä koneoppimista ja IoT-teknologioita, joiden avulla voidaan prosessoida sääasemilta, satelliiteista, maasensoreista sekä myös sosiaalisesta mediasta saatavia valtavia datamääriä. Menestyksekkään kumppanuuden Pekingin kaupungin kanssa, aiomme nyt laajentaa vastaavaa yhteistyötä neljälle mantereelle muun muassa Intiaan, Etelä-Afrikkaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.

Ilmanlaadun lisäksi Green Horizons keskittyy myös uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseen. Hybrid Renewable Energy Forecasting (HyREF) -ratkaisu yhdistelee sääennusteita ja data-analytiikkaa ennustaakseen tarkasti vaihtelevien uusiutuvien energialähteiden saatavuutta. Tämän myötä sähkölaitosten on mahdollista ennustaa sähköverkkoon tai varastoon menevän energian määrää, jolloin mahdollisimman vähän energiaa menee hukkaan. Ratkaisu on jo otettu käyttöön kolmessakymmenessä tuuli-, aurinko- ja vesivoimalassa.

IBM Research ja Vermont Electric Power Company (VELCO) ovat myös aloittaneet yhteistyön, jonka tavoite on nopeuttaa uusiutuvien energiamuotojen integroitumista sähköverkkoon ja parantaa verkon resilienssiä. Hyödyntämällä IBM Research –yksikön kehittämää Deep Thunder™ hyperlokaalia säämallia VELCO pystyi kehittämään automaattisen uusiutuvien energiamuotojen ennustamiseen tarkoitetun sovelluksen. Sen avulla aurinkovoimaa voidaan ennustaa 95 prosentin ja tuulivoimaa 93 prosentin tarkkuudella.

Suomessa olemme juuri liittyneet organisaatiojäseneksi Climate Leadership Counciliin, jonka jäsenet kannustavat esimerkillään myös muita yrityksiä ja organisaatioita Suomessa ja ulkomailla siirtymään kohti hiilineutraalia ja luonnonvaroja kestävästi hyödyntävää toimintatapaa. Ne ovat myös onnistuneet luomaan kilpailukykyisiä ratkaisuja globaaleihin ympäristöhaasteisiin.

Olemme ylpeitä saadessamme olla osa tätä tulevaisuuteen katsovaa yhteisöä ja rohkaisemaan myös muita yrityksiä ja organisaatioita tekemään parhaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tuomme yhteisön jäsenten ulottuville IBM Watson –tekoälyyn ja lohkoketjuun (Blockchain) perustuvia ratkaisuja, jotka tehostavat kiertotaloutta ja energiatehokkuutta.

Teemme jo työtä monen suomalaisen suuryrityksen kanssa energiatehokkuuden saralla. Haastan kaikki suomalaiset suuret ja pienet yritykset mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Uskon, että meillä kaikilla on paljon annettavaa. Haastan myös yritysjohtajat henkilökohtaisella tasolla. Voimme omilla valinnollamme saada paljon aikaan. Itse olen esimerkiksi lisännyt työmatkapyöräilyä ja autoni vaihtuu syksyllä Uudessakaupungissa valmistettuun ladattavaan hybridiin.

Lue aiheesta lisää täältä.

 

Kuvan lähde: Unsplash

Avainsanat: ilmastonmuutos, lohkoketju, tekoäly

Kommentit