Back to basics – mitä on pilvipalvelut

Pilvipalvelut. Rakkalla lapsella on monta nimeä, joten lähdetään liikkeelle perusteista eli, mitä on pilvipalvelut. Minun määritelmäni kuuluu seuraavasti: Internetin kautta tapahtuva ohjelmistojen, laitteiden ja mahdollisten muiden resurssien käyttö. Kaunista ja yksinkertaista. Pyritään pysymään tällä tiellä.

Mikä tekee pilvipalveluista niin houkuttelevan? Vielä muutama vuosi sitten keskustelu keskittyi lähinnä kulujen karsimiseen ja ennakointiin sekä kapasiteetin ja suorituskyvyn skaalautuvuuteen. Voisi jopa sanoa, että nämä olivat osa keskustelua versiossa pilvi 1.0, kun haettiin vaihtoehtoja vallitseville toimintamalleille, joilla pyrittiin kuitenkin samaan lopputulokseen. Edellä mainitut ovat täysin päteviä perusteluja edelleen ja IT-kulujen minimointi toimii varmasti monille lähtökohtana siirtyä pilvimaailmaan. Kuitenkin keskustelu kuluista johtaa vain tiettyyn pisteeseen asti, sillä pilviympäristö tarjoaa tänä päivänä paljon muutakin.

 

Pilvipalvelut tuovat todella upeita mahdollisuuksia sekä yksityisille käyttäjille että yrityksille

Pilvipohjaisia sovelluksia voidaan käyttää huipputason konesalien kautta ja käytännössä ainoat vaatimukset tähän ovat internet-yhteys ja luottokortti. Tämä näkyy myös uusien palveluiden kehittämisessä, kun yritykset voivat innovoida nopeammin ja edullisemmin ajasta ja paikasta riippumatta. Oman lisämausteensa tähän tuo esimerkiksi IBM Cloudin kautta saatavat esimääritetyt palvelut. Ne edistävät kehitystyötä tukien nopeiden prototyyppien rakentamista skaalattavalle ratkaisulle, jolloin kehitystyö voi kirjaimellisesti keskittyä arvon luontiin.

Liiketoiminnan kannalta pilvipohjaisten ratkaisujen edut ovat huimat ja syyt tähän ovat selkeät. Hetkessä muokattavat pilvipalvelut vähentävät kehityssyklien määrää, minkä ansiosta uudet tuotteet ja palvelut pystytyään julkaisemaan ripeämmmin parantaen markkinoiden saavutettavuutta. Erityisesti nopeatempoisilla toimialoilla  kuten media-alalla sujuvuus ja nopeus on elintärkeää. Lisäksi pilven edut ovat pikaisesti nähtävillä, jopa parissa viikossa, jos yrityksellä on valmiutta sopeuttaa omia prosessejaan, jolloin voidaan saavuttaa ns. helppoja voittoja. Asiakkailta tuleva paine digitaalisiin ja helppokäyttöisiin vuorovaikutuskanaviin voi myös toimia liikkeelle panevana ajurina. Näihin vaatimuksiin pystytään parhaiten vastaamaan yrityskohtaisesti räätälöitävillä ratkaisuilla, jotka ovat nopeasti toteutettavissa ja käytettävissä pilven kautta, ja näin hyödyntää tilaisuuksia ketterästi niiden ilmetessä.

 

Pilvipalveluiden ominaisuudet ovat kerrassaan mainiot

Ensinnäkin palvelusta maksetaan niiden käytön mukaan. Jos joinain kuukausina käyttö jää vähemmälle ja käytät vain muutamaa tarjolla olevasta palvelusta, näkyy se myös hintalapussa.  Toisaalta, jos joskus tarvitaan enemmän kapasiteettia, niin pilvipalvelut skaalautuvat yrityksen liiketoiminnan muutokseen  muutamalla klikkauksella.  Kiireellisinä aikoina voidaan hyödyntää suurempaa ja rauhallisempina aikoina pienempää kaistanleveyttä, mikä loppuasiakkaan näkökulmasta mahdollistaa paremman käyttäjäkokemuksen sekä kustannustenlaskun, kun ei jatkuvasti pörrätä maksimitehoilla. Tietojen varmuuskopioinnit ja päivitykset hoituvat myös automaattisesti palveluntarjoajan puolesta. Lisäksi pilvi on myös turvallinen. Tietorurva ja luotettavuus voidaan varmistaa sekä infra- että sovellustasolla. Pilven kautta myös huolimattomuusriskiä voidaan pienentää, esimerkiksi jos iPad jää vahingossa junaan.

Pilvipalveluiden yhteydessä tulee usein esiin helppous. Tuon tämän rinnalle myös käytettävyyden, sillä tässä aihepiirissä ne kulkevat käsi kädessä. Tiedot ja palvelut ovat saatavilla kaikkialla, päätelaitteesta tai sijainnista riippumatta. Mobiliteetti ja työskentelyn ollessa paikasta riippumatonta, tietojen ja järjestelmien saatavuus muodostuu aina vain tärkeämmäksi. Pilvipalveluilla vastataan näihin tarpeisiin ja samalla tuetaan älykkäämpiä työskentelymalleja tuomalla käytettävät palvelut lähelle loppukäyttäjää.

Yhteenvetona: pilvipalveluiden hinta, skaalautuvuus ja suorituskyky jo yksinään muodostavat houkuttelevan arvolupauksen sekä pienille että suurille yritykselle. Lisäksi mahdollistetaan täysin uudenlainen ajatusmaailma myös liiketoiminnan jatkumolle ja tulevaisuuden suunnittelulle. Tämä ajatusmaailman muutos onkin ratkaisevassa osassa. Lähtökohtana ei tarvitse enää olla, että mihin nykyinen järjestelmä taipuu. Ei mietitä enää mitä voidaan tehdä, vaan mitä halutaan tehdä – pilvipalvelut kyllä taipuvat meidän suunnitelmien mukaan.

Kiinnostaako pilvipalvelut? Tervetuloa kokeilemaan, miten IBM Cloud toimii. Lue lisää IBM Bluemix Workshop -työpajoista täältä.

Avainsanat: liiketoiminta, pilvipalvelut, tietoturva

Kommentit