Innovatiivista geenitestausta tekoälyn avulla

Palkintoa vastaanottamassa Patrik Koskinen, Blueprint Genetics (vas.), Kimmo Havu, IBM ja Mikko Hörkkö, Elinar

Suomalaisella kasvuyrityksellä oli visio: murtaa vakiintuneita toimintamalleja geenitestauksessa hyödyntäen uusimpia teknologioita ja robotiikkaa geenitestauksen automatisoinnissa. Geenitestaus on Suomessa kallista, tuloksissa kestää usein kauan ja testit kattavat vain murto-osan geenivirheistä. Blueprint Genetics halusi ratkaisun tähän ongelmaan. Tavoitteena oli löytää keino geenitestien seulonnan yksinkertaistamiseen ja automatisoimiseen, jotta lääkärit voisivat keskittyä diagnosointiin ja vapautua rutiinitehtävistä.

Yritys aloitti toimintansa erikoistumalla periytyviin verisuoni- ja sydäntauteihin. Neljän vuoden kuluttua toimintamalli osoittautui menestyksekkääksi, ja toimintaa päätettiin laajentaa. Nykyään testitulokset kattavat kaikki 14 perinnöllistä tautikategoriaa eli yli 200 eri geenitestiä.

Blueprint Geneticsin kehittämän teknologian avulla potilaan on mahdollista saada tulokset nopeasti, jopa 10 päivän kuluessa. Nopeasta toimitusajasta huolimatta tulokset ovat tarkkoja ja kustannustehokkaita.

 

 

Tekoälystä kilpailuetua liiketoimintaan

Vuonna 2011 perustettu Blueprint Genetics tekee geenitestejä NGS-teknologialla, joka hyödyntää IBM Watson -tekoälyä. Watson auttaa datan tulkinnassa ja vapauttaa lääkäreitä rutiinitehtävistä. Tekoäly seuloo miljoonista tieteellisistä artikkeleista tietoa, jota se hyödyntää testien tulkinnassa.

”IBM Watsonin avulla luotu ratkaisu nopeuttaa tulkintaa ja raportointia jopa 50 prosentilla.”

Käytännössä yrityksen kehittämä testausprosessi on melko saumaton.  Lääkäri ottaa ensin näytteet, jotka sitten lähetetään Blueprintille analysoitavaksi. Blueprintin tuottaman analyysin avulla lääkäri tekee lopullisen hoitopäätöksen. Prosessi on nopea ja laadusta ei tingitä. Watsonin avulla yritys on onnistunut luomaan kilpailuetua datan tulkinnassa ja testien kattavuudessa.

IBM-kumppanit kohti yhteistä kasvua

Terveysteknologiayritys on mielenkiintoinen ja innostava menestystarina. Yritys on noussut nopeasti kansainvälisille markkinoille sen avattua vuonna 2016 toimistot San Fransiscoon ja Dubaihin. Taustalla on myös yhteistyö IBM:n toisen kumppanin Elinarin kanssa, joka on erikoistunut sisällönhallintaan. Kesällä 2017 Elinar ja Blueprint Genetics voittivat ratkaisullaan WfMC:n Excellence in Case Management -palkinnon.

”Projekti oli meille erittäin tärkeä ja se loi merkittävää uutta osaamista geenitiedon automatisoituun käsittelyyn. Mielestäni onnistuimme hyvin rakentamaan tehokkaan tehtävänmukaisen workflown ja sovelluksen. Tämä mahdollisti nopean kasvumme viime vuoden aikana”, kertoo Samuel Myllykangas, teknologiajohtaja, Blueprint Genetics.

Lue koko Blueprint Genetics -referenssitarina täältä.

Avainsanat: geenitestaus, ibmkumppanit, tekoäly, terveydenhuolto, watson

Kommentit