Watson at School – Jalostuneet ideat, matkalla kohti finaalia

Kirjoitin syyskuun lopulla Watson at School -projektista, jossa kutsuimme yläaste- ja lukioikäiset nuoret leikkimieliseen kilpailuun. Nuorten tehtävänä oli keksiä ratkaisu koulumaailman ongelmaan hyödyntäen IBM Cloudia ja Watson-tekoälyä. Watson at School -projektin suosio oli meille suuri yllätys ja on ollut mahtavaa nähdä, miten uudet teknologiat innostavat nuoria.

Projektin taustalla oli ajatus, että halusimme nuorten pohtivan ratkaisuja, jotka auttaisivat oppilaita kouluarjessa. Ensitapaamisessa asiantuntijamme Sandra Calvo-Martinez auttoi nuoria ja tutustutti heidät IBM Cloud – ja Watson-työkaluihin.

Lokakuussa koodikoululaiset kokoontuivat  IBM Watson Helsinki Summitissa. Aluksi vaihdeltiin kuulumisia ja heiteltiin mieleen tulleita ideoida kouluympäristön parantamiseksi mm. olisiko mahdollista kehittää chatbot, joka muistuttaa seuraavasta kokeesta ja mitä läksyjä pitää tehdä tai jopa tehdä tekoäly, joka voisi tehdä läksyt oppilaiden puolesta. Summitissa koodikoululaiset saivat apua ja sparrausta maailman nuorimmalta Watson-guru Tanmay Bakshilta, joka antoi paljon hyviä vinkkejä ideoiden kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nuorten rohkeus muuttaa vuosikymmeniä vanhoja käytäntöjä oli ihailtavaa, ja juuri tällaisia asennetta tarvitaan uusien ja erilaisten ratkaisujen kehityksessä.

 

Muutama viikko tiukkaa ideoiden jalostusta

Marraskuun puolessa välissä tiimit saapuivat IBM:lle kertomaan omista ideoistaan. Tiimit olivat jo hyvin edistyneet omien ideoidensa kehityksessä. Oppilailta sujui myös luontevasti omien ideoiden suunnittelu, ja nuoret olivat todella hyviä esiintyjiä. Uskon, että tiimiläisillä on paljon potentiaalia tulevaisuudessa olla huippukoodareita tai menestyviä myyjiä.

Kun me tuomaristossa valitsimme jatkoon päässeitä,  painotimme ongelman merkittävyyttä, innovatiivisuutta ja ratkaisun mahdollista skaalautuvuutta. Haasteena oli valita parhaimmat ideat monien hyvien joukosta.

Finaali järjestetään tällä viikolla Slushissa, jonne kolme parasta tiimiä pääsevät mukaan. Tapahtumassa julkistetaan ja palkitaan kisan voittajat. Samalla nuorilla on mahdollisuus tutustua startup-maailmaan ja verkostoitua alan huippujen kanssa.

Watson at School on osoittanut, kuinka ikää katsomatta IT-ratkaisut ovat kehitettävissä hyvin matalallakin kynnyksellä. IBM tarjoaa IBM Cloudin ilmaiseksi opetuskäyttöön oppilaitoksille, jotta yhä useampi oppilas pystyy hyödyntämään tekoälyä arjessaan ja jopa luomaan ratkaisuja itse omiin tarpeisiinsa.

Pysy kuulolla. Kerron muutaman viikon päästä miten tämä kiinnostava matka jatkui!

Avainsanat: IBM Cloud, innovaatio, koodikoulu, tekoäly, watson

Kommentit