Watson at school –projekti loi alun potentiaaliselle startupille

 IBM:n Antti Partanen (vas.) ja Sandra Calvo tuulettavat yhdessä Olarin koulun voittajatiimin kanssa.

Watson at school -projekti huipentui voittajatiimin julkistamiseen Slushissa 1. joulukuuta. Mukana finaalissa olivat Martinlaakson lukion sekä Laajasalon ja Olarin koulun tiimit, joilla kaikilla oli huikeat ratkaisut erilaisiin koulumaailman haasteisiin. Voittajan valintakriteereissä painotimme: ratkaiseeko sovellus todellisen koulumaailman ongelman ja millainen vaikutus sillä on koululaisen arjessa.

Olarin koulun Inton, Valtterin ja Kaappon läksybotti oli huikea! Läksyt ovat kaikille koulumaailmasta tuttuja, eikä kukaan voi niiltä välttyä. Minulle tuli yllätyksenä, miten läksyjen merkitseminen ylös on muuttunut mobiililaitteiden myötä. Nykyään koululaiset eivät kirjaa läksyjään vihkoon, vaan joku ottaa kuvan ja lähettää sen luokan chat-ryhmään. Läksyjä on kuitenkin paljon ja ne hukkuvat helposti lukuisien muiden viestien sekaan. Into, Valtteri ja Kaappo koodasivat ratkaisuksi chatbotin, joka tekoälyn ja kuvantunnistuksen avulla pystyy tunnistamaan ja lukemaan läksyistä otettuja kuvia.

Alustatalouden palveluiden ansiosta olemme tilanteessa, jossa uusia ideoita ja yrityksiä syntyy koko ajan. Kahdeksasluokkalaiset kehittivät idean startupille, siinä missä kuka tahansa muukin, sillä heillä oli jo alusta valmiina.
”Isoin voitto oli mahdollisuus osallistua tähän koodikouluun ja päästä käyttämään Watson-tekoälyä. Tuskin muuten olisimme päässeet kokeilemaan tällaista tosielämän ongelmanratkaisua”, voittajajoukkueen Into kommentoi.

Aihe on kerännyt myös laajempaa kiinnostusta. Yle Uutisluokka julkaisi artikkelin ja videon Olarin tiimistä ja siitä, kuinka enkelisijoittaja Inka Mero oli innostunut poikien työstä ja näki siinä kasvupotentiaalia.

Watson at school oli kokonaisuudessaan ainutlaatuinen kokemus, joka toi kalenteriini hyvin erilaisia työpäiviä. Projekti lisäsi entisestään luottamustani tulevaisuuden IT-osaajasukupolveen sekä siihen, kuinka IBM:n pilvipalveluratkaisut ja tekoäly toimivat pohjana auttamassa monenlaisia uusia kehittäjiä, innovaatioita ja startuppeja.

On ollut hienoa nähdä, miten koululaiset osaavat tarttua toimeen ja luoda rohkeasti jotain uutta. Polkua ideasta innovaatioksi on aina hienoa todistaa, ja IBM haluaa olla mukana mahdollistamassa juuri tällaisia kasvutarinoita.

 

Tiesitkö, että IBM:llä on oma ohjelma startupeille? Lue lisää täältä.

Kokeile IBM Cloud Platformia maksutta täällä.

 

Avainsanat: pilvipalvelut, Slush, startup, watson, Watson at school

Kommentit