Tärkein teknologiapäätöksesi vuonna 2018

Suomi on ollut melkoisessa digitalisaatiokiimassa muutaman vuoden ajan. Joka niemennokassa on innostuttu rakentamaan vähintäänkin uutta mobiilisovellusta. Useassa organisaatiossa on tehty myös suuria muutoshankkeita, jotka ovat myllertäneet rakenteita, toimintatapoja ja liiketoimintaa. Jossain vaiheessa kaikki on digitalisoitu. Mitä sitten?

Seuraava tärkein teknologiapäätöksesi on se, missä ykköset ja nollat asuvat ja mikä niitä pyörittää.

Tekoäly haukkaa datasi

80 prosenttia datasta ei ole julkista, kaikkien saatavilla olevaa, vaan yksityisessä omistuksessa. Se ja siitä luotavat uudet näkemykset ovat tulevaisuudessa yhä enemmän kilpailuetu, jolla voi erottautua kilpailijoista, lähteä uusille markkinoille ja lanseerata uusia tuotteita tai palveluja.

Jotta datasta saa irti näkemyksiä sekä kaiken mahdollisen ilmi, sitä pitäisi pystyä pureskelemaan tekoälyn, syväoppimisen, koneoppimisen tai muiden kognitiivisten teknologioiden avulla.

Nykyään data ja analytiikka sijaitsevat pilvessä, joka mahdollistaa olemassa olevien asioiden tekemisen paremmin, aivan uudenlaiset tulovirrat tai uuden liiketoiminnan. Pilvi on kuitenkin vain alusta, joka tuo asiat käyttäjän saataville.

Tämän pyhän kolminaisuuden – pilven, datan ja tekoälyn – pitäisi olla skaalautuva, tietoturvallinen ja luotettava ja sen pitää ottaa huomioon yksityisyydensuoja. Lisäksi yrityksen kilpailuetunäkökulmasta on todella tärkeää, että data ja siitä luotu näkemys pysyy omassa hallussa, eikä se valu naapuriin.

Yksi alusta innovaatioiden tueksi

IBM tarjoaa yhden alustan, joka yhdistää pilven, datan ja tekoälyn. Sen avulla asiakas voi säilyttää dataa, louhia siitä näkemystä liiketoiminnan kehityksen tueksi tai esimerkiksi testata konenäköä tai tekstianalyysia tekoälyn avulla. IBM:n ratkaisussa data, näkemys ja opetukset tekoälylle ovat asiakkaan aina ja ikuisesti.

Suomessa veroilmoituksen täyttäminen on nykyään melko helppoa, mutta Yhdysvalloissa se on todella hankalaa, erityisesti, jos henkilö saa tuloja eri osavaltioista. Siksi maahan on syntynyt oma veroneuvojien ammattikunta, joka optimoi verosi puolestasi.

IBM on tuonut veroneuvojan avuksi Watson-tekoälyn, jota ovat opettaneet parhaat veroneuvojat. Watson oppii koko ajan lisää pilvessä sijaitsevasta datasta. Näin se osaa opastaa veroneuvojaa siitä, mitä asioita hänen pitää huomioida asiakasta palvellessaan.

Yllä olevan voisi toteuttaa ostamalla eri teknologioita itse, mutta se ei ole yrityksille millään tapaa järkevää, ei kustannusten eikä tarvittavan työpanoksen kannalta. Valmiit, räätälöitävissä olevat ratkaisut ovat tulevaisuuden vaihtoehto.

Enää kulmahuoneessa ei voi sopia yhdestä teknologiasta, jonka on kelvattava kaikkiin tilanteisiin. Mobiilisovellusta tekevä sovelluskehittäjä haluaa käyttää sitä, jonka hän parhaiten tuntee. Siksi avoimet rajapinnat ja mahdollisuus siirtää dataa paikasta toiseen ovat elintärkeitä.

Pilvestä keskustellessa on tärkeä keskittyä julkisen ja yksityisen pilven kahtiajaon sijaan siihen, millaisia siltoja pilvialustojen välille muodostetaan. Olipa kyse olemassa olevien yksityisten datakeskusten ja julkisen pilven kytkemisestä toisiinsa tai uuden kumppanin datan yhdistämisestä omaan, pilviratkaisusta pitää löytyä tämä silta datan ja palveluiden yhdistämiseen.

Asiakaskokemus edellä

Uudet tuotteet, palvelut tai ratkaisut eivät saisi syntyä teknologia edellä, vaan asiakkaan tarpeeseen. Onpa kyse matkalipun tilaamisesta, lääkärikäynnistä tai bensatankin täyttämisestä, tavoite on tehdä asiakkaan elämästä helpompaa, ei tuoda teknologiaa tarjolle sen itsensä vuoksi.

Me haluamme viedä uudet ideat testiin mahdollisimman nopeasti, eikä vetää puolen vuoden kehitysprojektia. Datan, analytiikan ja tekoälyn yhdistävässä pilvialustassa voidaan testata ideoita helposti: Toimiiko tämä? Kannattaako tätä jatkaa? Mikäli vastaus on kyllä, idea viedään tuotantoon. Jos idea ei lennä, suljetaan se ovi ja siirrytään seuraavaan.

Minulle ideaalissa maailmassa uusien asioiden luominen tapahtuu mahdollisimman lähellä asiakasrajapintaa tai loppukäyttäjää. Tee tärkeä päätös tämän työn oikeasta alustasta jo tänä vuonna.

Ota IBM Cloud Platform käyttöösi, tutustu lisää täältä.

Avainsanat: analytiikka, data, pilvipalvelut, tekoäly, watson

Kommentit