Uusi POWER9 on nyt täällä!

IBM:n insinööri Stefanie Chiras testaa IBM Power Systems -palvelinta Austinissa, Teksasissa. Kuva: IBM

Joulukuussa julkistimme ensimmäisen POWER9-sukupolven palvelimen. Nyt ensimmäinen laite, joka on samalla ensimmäinen koko Pohjoismaissa, on saapunut suomalaiselle asiakkaallemme teköälykäyttöön. Ja nopea laite se onkin, amerikkalaiset sanoisivat: The fastest machine in town!

Sama palvelinmalli on osa uusia suuria yhdysvaltalaisia superkoneita Summitia ja Sierraa. Kun Summit otetaan pikapuolin käyttöön, sen odotetaan olevan maailman nopein supertietokone ja ohittavan kiinalaisten rakennelmat. Summitissa suoritinytimiä on yli 200 000 kappaletta, kun kiinalaisten Sunway TaihuLight -koneessa on jopa yli 10 miljoonaa. Silti POWER9-pohjainen Summit tulee olemaan selvästi nopeampi ja, jossa teknologian laatu merkitsee, ei vain määrä.

 

 

POWER9 on alusta pitäen suunniteltu ja optimoitu tekoälysovelluksille. Se päihittää suorituskykytesteissä kaikki kilpailijansa esimerkiksi neuroverkkotesteissä se lyö vastustajansa lähes nelinkertaisella nopeudella. Palvelinmallin kryptinen nimi tulee sanoista accelerated computing eli kiihdytetty laskenta. Laitteessa kiihdytystä tekevät NVIDIA:n grafiikkakiihdyttimet.

Jotta tekoäly olisi helpompi ottaa käyttöön, toimme viime vuonna markkinoille PowerAI:n. Puhutaan tekoälyn demokratisoinnista eli että yhä useampi pystyisi siitä hyötymään. PowerAI perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on tavallaan tekoälypuolen jakelu vähän samalla tavalla kuin RedHat ja SuSe ovat Linux-jakeluita. IBM testaa ja paketoi tekoälyssä yleisimmin käytetyt komponentit, lisää pakettiin omia työkaluja mukaan ja laittaa paketin verkkoon ladattavaksi. Pakettia päivitetään jatkuvasti, koska tekoälyteknologia kehittyy valtavaa vauhtia. Näin käyttäjän on helppo asentaa ja ylläpitää ympäristöä. Pian on tulossa myös yritystason tuki tälle paketille. IBM:n tutkimuskeskuksen kehittämä Distributed Deep Learning (DDL) mahdollistaa myös lähes lineaarisen skaalautumisen usealle noodille.

IBM uusii koko Power Systems -malliston tämän vuoden aikana ja kaikissa tulee käyttöön uusi POWER9-sukupolvi. Luvassa on iso hyppäys suorituskyvyssä, oli sovellus sitten tietokanta tai tekninen laskenta.

 

AI IBM POWER -tapahtuma järjestetään 7. helmikuuta Konepaja Brunossa, jossa käydään läpi uusi POWER9-julkistus sekä, miten POWER muuttaa AI-maailmaa ja tuo siihen uusia mahdollisuuksia. Ilmoittaudu mukaan!

Uutuuksista kuulet paljon lisää myös IBM Think 2018 -konferenssissa, joka pidetään Las Vegasissa 19.-22. maaliskuuta.

Tutustu myös IBM Enterprise AI -infrastruktuuriin.

Avainsanat: palvelin, Power9, tekoäly

Kommentit