Suunnon Movesense-innovaatio loi ympärilleen ekosysteemin

Teknologiaa on nyt kaikkialla ja myös urheilusta on tullut yhä digitaalisempaa ja dataperusteisesta ymmärryksestä arvokkaampaa. Suunnon uusin innovaatio on Movesense-mikrosensori, jonka avulla voidaan tunnistaa ja mitata erilaista liikettä. Suunto halusi rakentaa valmiin sensorin, jonka ympärille olisi muiden kehittäjien helppo luoda omat ratkaisunsa sekä sovelluksensa.

Suunto on tunnettu suomalainen urheilukellojen, -instrumenttien ja sukellustietokoneiden valmistaja, joten idea tähän uuteen sensoriin sai inspiraationsa urheilusta ja eri lajien sensoroinnista. Sensorilla voidaan mitata esimerkiksi nopeutta sekä kiihtyvyyttä ja sen voi kiinnittää ihmiseen, varusteisiin tai laitteisiin. Suunto on myös osa suomalaista Amer Sportsia, joka omistaa useita maailmanlaajuisesti tunnettuja urheilubrändejä kuten Salomonin, Atomicin ja Wilsonin.

Pian Suunnolla kuitenkin huomattiin, että Movesense-sensorin mahdollisuudet eivät rajoittuneet pelkästään urheiluun, vaan ratkaisuja oli mahdollista rakentaa myös muilla toimialoilla. Sensorin voisi kytkeä pilveen ja kuka tahansa pystyisi visualisoimaan sensorien avulla kerättyä dataa, saada siitä analytiikan avulla arvokasta ymmärrystä ja rakentamaan helposti ja nopeasti omat sovelluksensa sensorin ympärille.

Suunto päätti avata sensoriteknologian laajemmalle yhteisölle, ja siihen tarvittiin pilviteknologiaa, joka tukisi monipuolista avointa kehitysympäristöä. IBM Cloud -ympäristössä asiantuntijat ja noviisit pystyvät testailemaan sensoridatalla ja integroimaan analytiikkakyvykkyyksiä Movesense-rajapintoihin, kehittäjätyökaluihin ja ohjelmointikirjastoihin. Suunnolle oli myös tärkeää IBM Cloud -ratkaisujen skaalautuvuus sekä joustavuus, jotka mahdollistavat työskentelyn laajalle käyttäjäkunnalle, teknisten taitojen tasosta riippumatta.

Suunto pystyy siis laitevalmistajana tarjoamaan muille yrityksille valmiin sensorin, joka on helposti kytkettävissä pilveen. Näin yritykset, joilla ei välttämättä ole kokemusta tai resursseja, voivat itse koodata sovelluksia alusta asti sekä valita valmiita komponentteja. Tällä tavoin yritykset voivat lisäksi vapauttaa aikaa niin innovoinnille kuin uusien ratkaisujen kehittämiselle. IBM Cloud –yhteensopivuuden kautta on myös helppo päästä kiinni tekoälyn maailmaan ja hyödyntämään erilaisia Watson-kyvykkyyksiä sovelluksissa.

 

Movesense-ekosysteemi on kasvanut yli 400 kehittäjän yhteisöksi

Samanlaisia valmiita ratkaisuja on kehitetty myös muilla toimialoilla esimerkiksi terveydenhuollossa ja valmistavassa teollisuudessa. Suunnon ratkaisu on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyön ja ekosysteemien merkitys kasvaa koko ajan. Movesense-ekosysteemi on jatkanut kasvuaan nousujohteisesti ja se on nopeasti kasvanut yli 400 kehittäjän yhteisöksi. Ekosysteemiin kuuluu erilaisia kehittäjiä: pieniä startupeja, suuria kansainvälisiä yrityksiä sekä yhden hengen kehittäjiä. Sensorin lisäksi Movesense-konseptiin kuuluu avoin kehitysympäristö ja avoimet rajapinnat. Valmiin sensorin avulla Suunto pyrkii lyhentämään muiden yritysten tuotekehityskaarta, jotta uusien IoT-ratkaisujen rakentaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Hyödyntämällä muiden osaamista ja valmiita palikoita tuote saadaan nopeammin markkinoille. Tämä kannustaa yrityksiä keskittämään resurssejaan, luomaan uusia kasvutarinoita sekä viemään ratkaisujaan ulkomaille. Kun hyödynnetään eri toimijoiden osaamista ratkaisujen rakentamisessa, voidaan päästä tuloksiin, joita yksin tekemällä ei olisi mahdollista saavuttaa samassa ajassa. Suunnolle tämä mahdollistaa uusia tulonlähteitä heidän perinteisen liiketoimintansa lisäksi. Innolla odotan, mitä kaikkea erilaiset yritykset tulevaisuudessa kehittävätkään sensorin ympärille!

 

Movesense koostuu kehitystyökaluista, sovellusliittymistä, Movesense-anturista sekä ammattimaisesta tuesta, joiden avulla voit luoda suosikkilajeillesi erityissovelluksia ja -palveluja. Kuka tahansa kehittäjä, joka haluaa itse kokeilla Movesense-ratkaisun kehittelyä, voi katsoa IBM-kumppani Symbion tekemät reseptit ja esimerkkisovellukset Developer Works kirjastosta.

Lue lisää Movesensen hyödyntämisestä: www.movesense.com.

 

Avainsanat: #100kasvutarinaa, ekosysteemi, Movesense, pilvipalvelut, Suunto, tekoäly

Kommentit