Konttiteknologian vallankumous – mullistaako datakontti tietojenkäsittelyn?

Voiko konttiteknologia tehostaa tietojenkäsittelyä yhtä radikaalisti kuin laivattava kontti edisti globaalia maailmankauppaa? Muutokset ovat tervetulleita, sillä nykymenetelmin on mahdotonta vastata tekoälykehityksen asettamiin uusiin vaatimuksiin. IBM on valinnut konttiteknologian uuden kehityksen perustaksi ja on jo julkaissut tältä pohjalta kattavia ratkaisuja.

Kontti – kuljetuslaatikko sekä tavaroille että sovelluksille

Jo vuosikymmeniä yritykset ovat rakentaneet tietojärjestelmiään pitkästä tavarasta. Viittaan tällä talotyömaahan, jossa puutavara ennen sahattiin ja asennettiin paikan päällä taitavan kirvesmiehen toimesta. Osaaminen oli kunniassa, mutta valitettavasti myös kustannukset ja aikataulut riippuivat liikaa tarvittavien ammattimiesten taidoista ja motivaatiosta. Rakentaminen on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä, mutta vielä parempi esimerkki standardoinnin ja esivalmistuksen eduista löytyy globaalista logistiikasta. Vuonna 1937 Malcom McLean keksi laivattavan kontin: yksinkertaisen, mutta vakioidun metallisen kuljetuslaatikon.

Ennen kontin keksimistä vakioimattomia lähetyksiä kuljetettiin ympäri maailmaa hitaan ja vaikean logistiikkaprosessin avulla. Tavaroita varastoitiin satamissa, kunnes rahtialus oli saatavilla. Sataman varastosta laivaan siirrettiin käsityönä säkkejä, paaleja, tynnyreitä, laatikoita ja irtotavaroita.

Kontti vähensi globaalin logistiikan kustannuksia yli 90 % ja mullisti maailmantalouden.

Samalla periaatteella konttiteknologia tuo sovelluspohjaiseen tietojärjestelmäinfrastruktuuriin ennennäkemätöntä tehokkuutta joustavuuden, siirrettävyyden ja uudelleenkäytettävyyden keinoin. Ilman vakiointia jokainen sovelluksen siirto ja implementointi täytyy suunnitella ja toteuttaa erikseen. Konttien avulla sovellukset kapseloidaan erilleen palvelin- ja käyttöjärjestelmäympäristöistä, minkä ansiosta sekä sovelluskehitys että sovellusten asennus helpottuvat olennaisesti.

Miten konttiteknologia auttaa datakeskeisen liiketoiminnan kehittämisessä

Digitaalinen transformaatio tuo uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Se on samalla uhka perinteisille toimialoille. Tekoäly on nousemassa yhä suurempaan rooliin transformaatiossa tarvittavien tietojärjestelmien kehittämisessä. Ilman laadukasta ja hyvin hallinnoitua dataa tekoäly ei kuitenkaan lunasta lupauksia. Tältä pohjalta IBM on kehittänyt asiakkaidensa tietojärjestelmä- ja erityisesti tekoälyratkaisujen tueksi konttipohjaisia ratkaisuja, jotka hyödyntävät kontitusteknologian valtavirtaratkaisuja kuten Kubernetes-mikropalveluja. Näissä kokonaisuus on suunniteltu hyvin hallinnoidun tietoaltaan (Data Lake) periaatteiden mukaan tarjoten ensiluokkaisen ja yhtenäisen datan tekoälyn käyttöön.

Helposti asennettavat ja hallinnoitavat ratkaisut toimivat yhtä hyvin asiakkaiden omissa kuin pilviympäristöissä. Asiakkaiden näkökulmasta uudet ratkaisut tuovat datakeskusoperaattorin valintaan ja vaihtamiseen samaa helppoutta kuin puhelinnumeron siirrettävyys toi aikoinaan teleoperaattorin valintaan. Samalla kasvaa yritysten paine käyttää oman ympäristön lisäksi lukuisia pilvipalveluja. Toinen toistaan houkuttelevammat sisäänheittokampanjat tarjoavat lähes ilmaista tallennustilaa, halpaa prosessointikapasiteettia ja monipuolisia tekoäly- ym. ratkaisuja. Miten saada näistä täysi hyöty irti ottaen huomioon, että tarjoukset ovat ajallisesti rajattuja ja palvelusta irrottautuminen voi olla yllättävän kallista ja hankalaa?

 

Järjestämme 30.5 IBM Cloud Private -tapahtuman, jossa voit kuulla lisää. Ilmoittaudu mukaan!

Tutustu lisää täältä, miten Ilmarinen hyötyy IBM Cloud Private -ratkaisusta.

Lue lisää täältä, juuri julkistetusta IBM Cloud Private for Data -ratkaisusta ja tutustu, miksi se on kattava analytiikka- ja tietovarastoratkaisu.

Avainsanat: digitalisaatio, kontti, konttiteknologia, logistiikka, tietojenkäsittely

Kommentit