Jyväskylän yksivuotias innovaatioyksikkö – koulutusyhteistyötä ja kilpailukykyä

University of Jyväskylä and IBM Disruptive Technologies Innovation Hub on IBM:n ja Jyväskylän yliopiston perustama innovaatiohubi, joka pohjautuu IBM:n kehittämiin läpimurtoteknologioihin. Jyväskylän yliopiston kampusalueella informaatioteknologian tiedekunnan tiloissa joulukuussa 2017 toimintansa aloittanut hub on osa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä, jonka tavoitteena on kehittää kognitiivisen tietojenkäsittelyn ja muiden uusien teknologioiden osaamista Suomessa. Innovaatioyksikkö avattiin vuosi sitten tänä päivänä.

Miksi innovaatiohubi Jyväskylään?

IBM ja Jyväskylän yliopisto ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä, mistä ajatus innovaatiohubin perustamiseen lähti kehkeytymään. Yksi tärkeimmistä yhteistyöhön johtaneista tekijöistä oli Jyväskylän yliopiston liittyminen IBM:n Academic Iniative -ohjelmaan vuonna 2015. Ohjelma tarjoaa teknologiaa helposti tutkimuskäyttöön. Yliopisto on ollut aina vahvasti mukana seutukunnan kehittämisessä, ja IBM:n rooli tällaisessa ekosysteemissä nähtiin luonnollisena ja houkuttelevana. Myös ICT-ala on ollut suuressa kasvussa alueella viime vuosina – tässä kehityksessä IBM haluaa olla mukana nyt ja tulevaisuudessa.

Innovaatiohubi löysi paikkansa Jyväskylän yliopiston tiloista ja jo avajaistilaisuudessa 11.12.2017 kävi kuhina. Rekrytointi innovaatiohubiin alkoi heti avajaisten jälkeen ja alkuvuodesta 2018 innovaatiohubin vetovastuun saivat teknisen puolen asiantuntija Konsta Rönkkö ja ekosysteemiekspertti Pasi Korpela. Hubin toiminta lähti kunnolla käyntiin helmikuussa, jolloin toiminta virallisesti aloitettiin ja useat projektit saivat alkunsa.

Mitä vuoden aikana on tapahtunut?

Vuoden aikana innovaatiohubin toiminta on lähtenyt loistavasti käyntiin. Kiinnostusta on ollut niin yliopiston kuin yritystenkin suunnalta, ja innovaatiohubi onkin ollut mukana useissa tekoälyyn liittyvissä projekteissa sekä muutamissa ekosysteemihankkeissa vuoden aikana. Tietoutta tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden tuomista mahdollisuuksista on levitetty muun muassa soteuttamoissa ja muissa terveydenhuolloin tapahtumissa. Myös opiskelijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä on edistetty verkostoitumistapahtumien merkeissä. Lisäksi paikalla on käynyt kymmeniä startupeja, joita on autettu eteenpäin tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden osalta. Opiskelijoiden ja startupien lisäksi vierailijoita hubissa on vuoden aikana käynyt multikansallisista yrityksistä ja ministereistä paikallisiin kouluihin.

Yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on jatkunut vahvana, ja uudet teknologiat ovat houkutelleet opiskelijat sankoin joukoin luentosaleihin. Esimerkiksi tekoälykurssille ilmoittautui huimat 500 opiskelijaa! Kiinnostus uusia teknologiota kohtaan onkin levinnyt myös IT-tiedekunnan ulkopuolelle. IBM järjesti yhteistyössä yliopiston kanssa myös kurssin “Uusien teknologioiden soveltaminen”, jossa Konsta Rönkkö on pitänyt luentoja, ohjannut opiskelijoita harjoituksissa ja vetänyt kaikille avoimia Watson-workshoppeja. Opetustyötä halutaan jatkaa ja mahdollisesti lisätä, sillä kiinnostusta näyttäisi riittävän.

Miltä hubin tulevaisuus näyttää?

Tähänastinen kokemus on osoittanut, että etabloituminen Jyväskylän alueelle on ollut erittäin hedelmällistä ja kulunut vuosi on näyttänyt, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta sekä akateemisessa, yhteiskunnallisessa että kaupallisessa mielessä. Tulevaisuudessa tarkoituksena on vakiinnuttaa asema Jyväskylän talousalueella ja jatkaa hyvin käyntiin lähtenyttä toimintaa. Tapahtumia tullaan järjestämään vuoden 2019 aikana entistä enemmän, jo aloitettuja projekteja tullaan jatkamaan ja uusia aloittamaan. Innovaatiohubin ovet ovat aina avoinna, ja kaikki ovat tervetulleita esimerkiksi pitchaamaan ideansa tai tutustumaan hubin toimintaan. Tervetuloa Jyväskylään!

Lue lisää aiheesta täältä.

Avainsanat: #InnoHubJKL, Jyväskylän yliopisto, tekoäly

Kommentit